Les xifres del 2015 proven que el procés sobiranista no espanta les empreses a l'hora d'invertir a Catalunya. Així ho ha assegurat la directora general d'Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement Núria Betriu a El Nacional, que ha posat de manifest que "les dades parlen per si soles" i ha destacat que no són números "que diem des de Catalunya". 

I és que segons el Ministeri d'Economia i Competitivitat, entre gener i setembre del 2015  ̶ en plena ebullició del procés per la Via Lliure de l'11-S i les eleccions plebiscitàries del 27-S ̶ , les inversions estrangeres a Catalunya van assolir els 3.690 milions d’euros, que representen un 240,4% més que el mateix període del 2014. 

Això és "més del triple" que un any enrere, així com "la segona millor xifra" en els nou primers mesos de l'any després dels 3.698,8 milions d'euros assolits el 2010, quan el procés començava a treure el cap arran de la manifestació en contra de la resolució del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, on hi van assistir més d'un milió de persones.

La regió més atractiva

L'indicador internacional FDI del Financial Times encara sustenta més aquestes dades. Assegura que, en aquest període, Catalunya ha captat 78 projectes d'inversió que han suposat un volum de 4.383,2 milions d’euros i la creació de 3.620 llocs de treball directes.

Ara bé, la inversió estrangera no només comporta la creació de nous llocs de treball directes, sinó també indirectes perquè "és una oportunitat per a les empreses catalanes per reforçar-se en captació de talent o interconnexió de centres tecnològics", entre altres, i que "donen noves oportunitats" a empreses catalanes perquè generen nous llocs de treball.

L'FDI, que és "una de les veus més autoritzades pel que fa a comptabilització d’inversions", també posa de manifest que el 2014 "Catalunya va ser la regió continental que va crear més llocs de treball en relació a la inversió estrangera" i, també, que el 2015 va ser "la primera regió d'Europa en volum d'inversió". A més, el magazine de l'FDI del març d'aquest any recull Catalunya com "la regió més atractiva del sud d'Europa en termes d'inversió estrangera entre el 2016 i el 2017". 

Actualment hi ha 6.400 multinacionals establertes a Catalunya. "Si hi hagués alguna mena de procés que espantés les empreses, no tindríem aquestes dades", sosté Betriu que, a més, posa sobre la taula que el Ministeri d'Economia no aplica l'efecte seu social a Catalunya, és a dir, que les empreses com Nilfisk que traslladen la seu social, per exemple a Madrid, però mantenen els llocs de treball a Catalunya no es tenen presents. Si a tot això hi afegim que tampoc "no tenen en compte les reinversions", la directora general d'Indústria alerta que "són dades que hem de posar en la realitat d'allò que valoren".

Inversió estrangera

Catalunya concentra el 23,4% de la inversió estrangera destinada a l’Estat espanyol i "atrau els inversors, que tenen en compte molts indicadors", assegura Betriu. Entre ells destaquen la posició estratègica i logística, el Port de Barcelona, la capacitat per "aportar" talent, el "tarannà creatiu" de la ciutadania i l'element cultural, que "ens fa ser competitius". El valor afegit de Catalunya, a banda de tots aquests elements, és el "suport institucional" que brinda la Generalitat amb l'acompanyament als inversors a través del Catalonia Trade & Investment, que opera des de 36 oficines a tot el món. 

"Els moviments empresarials hi són ara i hi seran sempre", avisa la directora general d'Indústria, que vol deixar clar que "els inversors no prenen les decisions d'acord al procés, sinó a les capacitats, oportunitats i projecció". Així ho han demostrat aquests últims mesos cinc multinacionals, com a mínim, que han anunciat la seva arribada a Catalunya.

Korea Telecom

Catalunya per implantar-se a Europa. Aquest és el repte del gegant asiàtic de les telecomunicacions Korea Telecom (KT), que va signar durant el Mobile World Congress (MWC) un conveni amb la Generalitat per garantir la inversió que farà instal·lant la seva oficina a Barcelona. Aquesta negociació, però, ve de lluny i és un projecte que s'ha estat negociant des d'ACCIÓ a Corea durant mesos i que "s'ha aprofitat el Mobile per fer un pas més", revela Betriu. Encara no se sap quants llocs de treball generarà, però la seva posada en marxa a la ciutat és "imminent".

El seu objectiu és portar la seva tecnologia en Internet d'alta velocitat al continent europeu, així com invertir en les energies renovables o les telecomunicacions. També pretenen impulsar l'arribada de productes tecnològics catalans al mercat asiàtic.

Amazon

Ubicar un gran centre logístic de referència al sud d'Europa. Aquest és l'objectiu d'Amazon, que ha adquirit una parcel·la de 150.000 metres quadrats al Prat de Llobregat per instal·lar-hi un magatzem que seria el més gran de la península pel que fa a la capacitat de preparació de comandes, superant així el de San Fernando de Henares de Madrid.

Segons dades proporcionades per la mateixa multinacional, es crearien al voltant de 1.000 llocs de treball en tres anys i la parcel·la, situada al polígon Mas Blau II, tindria una superfície de 150.808 m2, i permetria edificar-hi uns quatre pisos.

Nestlé

El Grup Nestlé va decidir instal·lar, ara fa una setmana, un Global Digital Hub a la seu que té a Esplugues de Llobregat, amb la qual pretén donar servei a totes les companyies del grup a nivell mundial i generar 70 llocs de treball, segons va anunciar la pròpia empresa. El centre tindrà com a objectiu el disseny, la construcció, la implementació i el manteniment de les plataformes digitals que comuniquen l'empresa amb el consumidor arreu del món, incloent solucions en l’àmbit del màrqueting digital, el comerç electrònic, la comunicació o les xarxes socials. 

La central del grup a Suïssa va argumentar la seva decisió d'escollir Barcelona com a base de l'equip de treball per “la seva reconeguda capacitat innovadora i el seu ecosistema tecnològic, l’excel·lent nivell de coneixement de les tecnologies digitals, així com l’accessibilitat geogràfica de la ciutat”.

Easyjet

La companyia d'aerolínies Easyjet va inaugurar el passat 3 de febrer la seva base d’operacions a Barcelona després d'haver-la tancat el 2012 a Madrid. És l'única que tenen a Espanya i la número 28 a Europa. Gràcies a aquesta maniobra de gran volada, xifrada amb tres avions Airbus 320 i 120 nous treballadors, es preveu que els passatgers de l’aeroport del Prat creixin un 7%, fins a assolir la xifra de 3,1 milions durant aquest 2016.

Actualment, Easyjet vola a Barcelona des de 16 aeroports europeus amb 2,8 milions de passatgers per any i des d’aquell 1996, on va decidir volar a Barcelona i sortir per primer cop del Regne Unit, ha transportat 32 milions de passatgers, o el que és el mateix, ha omplert més de 300 vegades el Camp Nou. De moment, la nova base a Barcelona, permetrà obrir dues noves connexions aquest estiu a Bordeus i Nàpols, a més de potenciar la freqüència i la connectivitat de ciutats com Ginebra o Basilea.

Lenovo

Dos mesos després de fer públic l'acomiadament de més de 3.000 treballadors d'arreu del món, Lenovo va anunciar el 20 d'octubre del 2015 que preveia instal·lar un centre tecnològic a Barcelona durant els pròxims dos anys, fet que suposaria la contractació de 200 enginyers. Aquest centre s'especialitzarà en tecnologia punta, com per exemple, l'Internet de les coses (IoT). 

Lenovo, que és el principal fabricant d'ordinadors del món, va contractar durant el darrer trimestre de 2015 més de 60 persones al centre d'assistència al client per al sud d'Europa, també instal·lat a Barcelona.