La pujada dels preus dels carburants no s'atura. El preu mitjà de la gasolina ha marcat un nou màxim històric aquesta setmana i ha tornat a superar al del dièsel, després de que aquest se situés per sobre per primera vegada a la història el passat mes de març. Malgrat el nou rècord, els preus que paguen els consumidors en l'assortidor no assoleixen aquest preu gràcies al descompte obligatori de 20 cèntims que va aprovar el govern espanyol i que està vigent des de l'1 d'abril, tot i això, la pujada de preus dels carburants en les darreres setmanes s'ha menjat gran part d'aquesta ajuda. 

Quarta pujada consecutiva 

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha encadenat la seva quarta pujada consecutiva després de la Setmana Santa i s'ha situat en un màxim històric de 1,897 euros, després d'un encariment d'un 1,01%, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat en més de 11.400 estacions de servei espanyoles entre el 10 i el 16 de maig. En el cas del dièsel, ha tallat aquesta setmana la seva tendència alcista i ha registrat una reculada d'un 1,25% en el seu preu mitjà, per a situar-se en els 1,887 euros el litre.

Aquests preus mitjans no recullen la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre aprovada pel govern espanyol i amb aquest descompte la mitjana dels preus se situaria en els 1,697 euros el litre en el cas de la gasolina, i en els 1,687 euros per al gasoil, encara que aquestes dades no serien del tot correctes, ja que hi ha descomptes superiors, depenent de la petroliera.

La gasolina un 15% més cara 

L'escalada de tots dos carburants ha provocat que el preu de la gasolina hagi augmentat un 15% des que va començar l'any, enfront del 25% que s'ha encarit el gasoil. Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment 93 euros, mentre que amb gasoil supera els 92 euros, la qual cosa suposa pagar prop de 12 euros més que a principis de 2022 si s'utilitza gasolina i 18 euros si es tria gasoil. En comparació amb la mateixa setmana de 2021, la gasolina costa ara un 26% més, enfront del 40% que ha pujat el gasoil; mentre que si s'analitzen els preus de la mateixa setmana de 2019, abans que esclatés la pandèmia, la gasolina és un 25% més cara i el gasoil un 34%.

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,940 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,008 euros. En el cas del dièsel el preu a Espanya és superior al de la mitjana de la UE, que és de 1,877 euros, encara que està per sota de la de la zona euro, amb un preu de 1,922 euros. El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.