"El problema és que la gent no pot esperar mesos que convencem el PSOE, arriscant-nos a impagaments massius com ja va passar el 2012. Hem d'actuar ja". Aquesta és la contundent afirmació que ha expressat l'actual ministra de Drets Socials d'Unidas-Podemos, Ione Belarra, que reclama fixar un màxim a les pujades dels interessos en les hipoteques variables.

A l'altra banda, no l'oposició sinó el seu soci de govern, el PSOE demana calma. El portaveu parlamentari socialista, Patxi López, ha retret als morats no haver comptat amb temps per debatre i negociar la seva proposta d'aplicar un topall legal a les hipoteques abans que decidís registrar-la "pel seu compte" com a proposició de llei aquest dijous al Congrés. "M'hauria agradat més que, abans de presentar-la pel seu compte, hauríem tingut més temps per discutir-la i per parlar-la", ha dit López.

Limitacions des d'Europa?

La proposta d'Unidas Podemos passa per limitar al 0,1% l´alça dels crèdits hipotecaris durant un any a persones en situació de vulnerabilitat i, amb això, rebaixar fins a 150 euros la quota mensual que suporten les famílies. Sense limitar els criteris d'aquesta vulnerabilitat, a la proposta ja s'han sumat Esquerra i Bildu, mentre que el PNB els titlla d'electoralistes. De moment, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat que limitar la pujada dels interessos no està permès per la mateixa Unió Europea i proposa "un gravamen sobre els beneficis extraordinaris de les empreses financeres i energètiques" a aquells que ho necessitin.

Novament, Belarra respon: "Des del soci minoritari del govern rebutgem aquesta idea que sostenen ja que no existeix cap normativa comunitària que impossibiliti limitar els tipus de les hipoteques variables. Des de Podemos hem proposat posar un límit a la pujada de les hipoteques de tipus variable per protegir les famílies davant d'augments de fins a 200 euros mensuals. Tornem a escoltar les mateixes excuses de sempre per no fer-la. La UE no ens deixa. En primer lloc, no és cert que al Tractat de la Unió Europea no permeti limitar les pujades de les hipoteques. Aquesta prohibició no és al Tractat i tampoc a la directiva europea que regula la matèria. No hi ha cap disposició que prohibeixi aquesta mesura. És més, a Espanya tenim ja un Codi de Bones Pràctiques, regulat pel RDL 6/2012, que estableix una cosa semblant. En cas de reestructuració de deutes hipotecaris, les entitats es comprometen a implementar una limitació del tipus d'interès aplicable. És a dir, si limitar la pujada dels tipus d'interès variables no fos permès per la normativa europea, no estaria inclosa en un codi perquè les entitats adherides l'apliquessin, desmuntant l'excusa que el Tractat de la UE no ho permet".

Sortides a la crisi

Amb la pujada de la setmana passada marcada pel BCE, l'euríbor, l'índex de referència per concedir hipoteques, provoca que la mensualitat d'una hipoteca variable s'incrementarà més de 170 euros en la revisió del mes següent, 2.000 euros més a l'any. Com reconduir la situació? Solucions limitades, però poden passar per renegociar les condicions amb el banc actual o canviant a un altre, fer un període de carència o tenir assegurances que cobreixin els tipus d'interès. Els economistes tampoc aconsellen passar a una hipoteca fixa ja que en el canvi, ja s'inclourà la pujada dels tipus d'interès.