La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha demanat que aquest 2019 sigui un "any clau" perquè el projecte d'accessos ferroviaris a la infraestructura sigui "una realitat". Ho ha fet en una atenció als mitjans abans de reunir-se amb la presidenta de Puertos del Estado, Ornella Chacón.

Conesa ha dit que espera que les diferents administracions puguin consensuar aquest any un procediment "adequat i realista" a partir del qual licitar la connexió ferroviària i que "en els pròxims mesos" hi hagi novetats. Al seu torn, Chacón ha afirmat que ja compten amb tots els documents de les autoritats portuàries que permetran actualitzar al setembre el marc estratègic del sistema portuari espanyol, que data del 1998.

Amb tot, Chacón ha dit que la seva institució està "en una primera fase de diagnosi" i no es troba en condicions de prometre millores abans de posar-les en comú amb les parts interessades. A més, ha destacat que s'ha de tenir en compte que el sistema portuari espanyol és "molt divers".

Preguntada sobre si els ports podran gaudir de més l'autonomia de gestió un cop aprovat aquest pla, ha recordat que les autoritats portuàries "es financen al 100% amb els seus recursos" i, per tant, gaudeixen d'una quota alta d'autonomia.

Sobre la reforma del sector de l'estiba, aprovada per decret llei però pendent de desenvolupar un reglament, ha dit que "en els pròxims mesos" hi haurà "avenços" i ha remarcat que l'executiu espanyol busca tenir el vistiplau de la Unió Europea en aquest tema. "Volem que la Comissió Europea estigui d'acord amb els pactes que assolim per tancar definitivament el funcionament de l'estiba a Espanya i que deixi de ser una cosa que cada tres anys ens doni un ensurt", ha conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat