El Port de Barcelona ha encaminat un tràfic de contenidors superior als 864.500 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus) fins al mes d'abril. Aquesta xifra representa un increment del 26% respecte al mateix període de l'any anterior. El flux d'exportació ha experimentat un increment del 10% (amb prop de 231.000 TEU), mentre que les importacions han seguit avançant a un ritme del 4% (fins els 177.000 TEU).

D'altra banda, el tràfic de cabotatge (intercanvis amb les Illes Balears i Canàries) ha crescut un 2%. Però han estat els contenidors de transbordament (aquells que són descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final) els que més han augmentat (+90%), fins assolir els 238.279 TEU.

La Xina i els Emirats Àrabs

Per països, destaca l'impuls de les exportacions a destinacions tan diverses com la Xina (+21%), la Unió dels Emirats Àrabs (+48%), els Estats Units (+6%), el Japó (+24%) i Corea del Sud (+38%). En el cas de les importacions, destaca el dinamisme registrat amb mercats d'origen com ara l'Índia (+11%), Bangla Desh (+17%) i Mèxic (+17%).

Els líquids a granel també han experimentat un resultat molt positiu durant el període. En concret, el Port de Barcelona ha canalitzat un total de 4,5 milions de tones d'aquests productes (+24%), entre els quals destaquen els hidrocarburs. De fet, tots els productes d'aquesta categoria han registrat increments de dos dígits, com ara la gasolina, (+18%), el gas natural (+20%), el gasoil (28%) i el fuel (+79%).

Més càrrega

Pel que fa a les mercaderies transportades per les autopistes del mar, el Port de Barcelona ha canalitzat més de 47.000 unitats de transport intermodal (una UTI equival a un camió, plataforma o remolc), entre la capital catalana i diverses destinacions d'Itàlia i el nord d'Àfrica. "Aquest resultat suposa un increment del 8% i es tradueix en una xifra idèntica de camions que s'han desviat de les carreteres al mode marítim, més eficient a nivell econòmic i medi ambiental", segons queda detallat en un comunicat del Port. 

En l’apartat d’automòbils, fins al mes d’abril el Port de Barcelona ha assolit un moviment de vehicles de 279.151 unitats, un 5,7% menys que el mateix període de l’any anterior.

Respecte al moviment de passatgers, cal destacar que durant els 4 primers mesos de l'any han passat més de 763.000 viatgers pel Port de Barcelona (+5%). El creixement més destacat s’ha registrat en els ferris de línia regular: els passatgers amb origen o destinació a les Illes Balears s’han incrementat un 17%, mentre que els viatgers de les autopistes del mar amb Itàlia (Civitavecchia, Gènova, Livorno, Savona i Porto Torres) han crescut un 20%. D’altra banda, fins al mes d’abril han passat pel port català més de 468.000 creueristes (-2,4%).