El ple extraordinari per escollir Mònica Roca com a nova presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona se celebrarà el pròxim 8 de març, segons ha indicat la institució, data que coincideix amb el Dia de la Dona Treballadora. La votació formalitzarà el relleu de la presidència de l'ens cameral després de la renúncia de Joan Canadell. Tant Canadell com Mònica Roca van formar tàndem a la presidència de la Cambra per la candidatura Eines de País, que comptava amb el suport de l'ANC, i van pactar una presidència compartida, de dos anys cadascun. Així doncs, Canadell només podia ser president de l'entitat com a màxim fins al juny de 2021.

Mònica Roca havia estat fins a la renúncia de Canadell la vicepresidenta primera de la institució. Amb aquest nomenament, es convertirà en la primera dona a situar-se al capdavant de la Cambra en els seus més de 130 anys d'història. Mònica Roca és enginyera de telecomunicacions, ha treballat deu anys a l'Agència Espacial Europea i és fundadora de l'empresa IsardSAT.

La votació se celebrarà al Saló dels Cònsols de la Llotja de Mar i estarà presidida pel secretari general d'Empresa, Jordi Cabrafiga. Els membres del plenari elegiran la nova presidència en una votació individual, nominal i secreta, mitjançant urna i papereta. Canadell va deixar el càrrec per anar a les llistes de JxCat al Parlament i actualment és diputat electe.

Presidenta a la Cambra

Mònica Roca va dir en una entrevista realitzada per ElNacional que entomava la presidència "amb il·lusió i entusiasme, però sempre des del respecte, i no pel fet de ser la primera dona". Roca va dir que li agradaria que aquest fet es normalitzés i que "poguéssim deixar de parlar d'una vegada del percentatge de dones que han ocupat aquesta posició".

La nova presidenta vol transformar el model econòmic i defensa la digitalització com a eina per a fer aquest canvi. 

L'ens va tancar el 2020 amb pèrdues de 477.000 euros. Malgrat registrar un benefici operatiu de 392.000 euros, la institució va destinar més d'un milió d'euros en ajudes econòmiques a empreses afectades per la Covid