L'hivern de les criptomonedes ha arribat i ja està començant a deixar els primers cadàvers. L'últim exemple és el de la plataforma espanyola de criptoactius 2gether, que aquest dimecres ha anunciat el seu tancament davant l'estupefacció dels seus més de 100.000 usuaris, que s'han quedat sense poder realitzar cap mena d'operació dins de la plataforma. De fet, a la pràctica el que li està passant a 2gether és un corralito en tota regla i no pot oferir els seus serveis, fet a hores d'ara la pàgina web de la plataforma mostra un curiós missatge que no deixa precisament bones sensacions: "Web en manteniment. Ben aviat sabràs totes les novetats de 2gether" i, a més, el seu perfil de Twitter ja no existeix, ha desaparegut del tot. Tot plegat arriba en un moment molt complicat per als criptoactius, que estan en mig d'un sotrac molt important per al sector, ja que molts dels valors han perdut entre el 60 i el 80% del seu valor. 

Tot plegat ha explotat aquest dimecres quan 2gether ha anunciat que el pròxim 10 de juliol, aquest diumenge, durà a terme un recàrrec de 20 euros a cada usuari com a despesa de gestió davant la "impossibilitat de mantenir el servei gratuït" i des d'aquest moment. "Després de cinc anys donant servei a la comunitat cripto, ens veiem obligats a tancar el servei de comptes particulars. La falta de recursos i l'hivern cripto ens impedeixen donar el servei amb la qualitat i les garanties amb què altres proveïdors pròxims l'estan fent", assenyala l'empresa.

Amb el tancament la companyia es converteix en la primera plataforma espanyola de criptoactius que cessa les seves activitats a causa del sotrac que sofreix el sector des de fa uns mesos en els quals el seu valor s'ha devaluat de forma molt substancial. Cal recordar també que 2gether va saltar a la fama fa l'agost del 2020, just després del confinament, després de sofrir un ciberatac que va acabar amb el robatori de 114 bitcoins i 276 ethers, que en aquell moment equivalia a uns 1,183 milions d'euros. En aquell moment, aquesta empresa no comptava amb els fons necessaris per a cobrir el robatori, cosa que va provocar que el gener de 2021, l'empresa va aconseguir aixecar 1,5 milions d'euros en una ronda de finançament que va destinar a reforçar la seguretat de la companyia i el seu model de cobertura, així com a reposar els fons sostrets als seus clients.

No és la primera plataforma que tanca

El cas de 2gether no és l'únic al món. Aquest mateix dilluns la plataforma de préstec i negociació de criptomonedes Vauld va ordenar bloquejar totes les retirades de fons dels seus usuaris, així com les transaccions i dipòsits "amb efecte immediat", mentre que l'empresa estudia les seves possibles opcions de reestructuració després dels substancials reintegraments als clients en els últims dies. A més a més, Voyager Digital, també es va acollir aquest dimecres de manera voluntària a la protecció del Capítol 11 de la Llei de Fallides dels Estats Units amb l'objectiu de reestructurar la companyia i maximitzar el valor per a totes les parts interessades. Alhora, les grans plataformes del sector, com Binance, també s'estan veient afectades per aquest hivern de les criptomonedes , i l'exemple és que la mateixa Binance, a mitjan mes passat, va suspendre de manera temporal les retirades de bitcoin, coincidint amb l'enfonsament de la criptomoneda, que va caure per sota dels 20.000 dòlars per primera vegada des de 2020.