El preu de venda d'habitatges a Barcelona ha augmentat un 12,86% en el primer semestre del 2018 en comparació amb el mateix període del 2017, segons un estudi de Tecnocasa. Malgrat l'increment, la capital catalana ha deixat de liderar la pujada de preus en el conjunt de l'Estat en els primers mesos de l'any i ha estat superada per ciutats com València, Móstoles o Madrid.

L'augment en els preus ja no està tan centralitzat a les ciutats de Madrid i Barcelona i s'està traslladant a la resta de ciutats de l'Estat, cosa que fa que el preu de l'habitatge en el conjunt d'Espanya hagi incrementat un 12,46% en el primer trimestre del 2018 respecte a l'any anterior. L'estudi també apunta que la inversió en habitatge a Barcelona ha disminuït a causa de la pujada del preu i s'està desplaçant a altres ciutats de l'àrea metropolitana.

Augment de preus fora de Barcelona i Madrid

El director del departament d'anàlisis i informes del Grup Tecnocasa, Lázaro Cubero, ha assegurat durant la presentació de l'estudi que la pujada de preus ja no està tan centralitzada a Madrid i Barcelona i que aquesta s'està "generalitzant" al conjunt de ciutats de l'estat. Tanmateix, ha apuntat que encara s'està lluny dels preus màxims que es van assolir durant la bombolla immobiliària, concretament un 37% per sota. 

L'estudi de Tecnocasa sobre el mercat de l'habitatge, que es realitza des del 2004, indica que el preu mitjà de les hipoteques a Barcelona està al voltant dels 150.000 euros i és el més alt de tot l'Estat, on el preu mig de la hipoteca se situa en els 96.000 euros, un 6% més que l'any anterior. 

Pel que fa a la quota de les hipoteques, l'informe apunta que s'hi destinen uns 400 euros al mes, lluny dels 1.000 euros que s'hi destinaven en el 2007. En aquest sentit, l'hipotecat dedica menys d'un 30% dels seus ingressos a pagar-la. Durant els anys 2006 i 2007, els hipotecats van arribar a dedicar el 65% dels seus ingressos totals a la hipoteca, segons ha apuntat el conseller delegat del Grup Tecnocasa a Espanya, Paolo Boarini.

El conseller delegat del Grup Tecnocasa a Espanya també ha assenyalat que els terminis de les hipoteques han canviat respecte a anys anterior. En el primer trimestre del 2018 la majoria han estat de menys de 30 anys, mentre que en anys anteriors el més freqüent era que superessin els 30 anys. A més, la majoria de les compres en els primers mesos d'aquest any s'han fet a través d'hipoteques.