Tot i que les patronals catalanes -principalment Pimec, Foment del Treball i Cecot- van rebutjar públicament l'augment de la pressió fiscal que comporta el projecte de pressupostos presentats per la Generalitat i els comuns i també el fet que "no tinguin en compte el teixit productiu i industrial", tots coincideixen en la necessitat d'aprovar comptes com abans millor. Així ho ha reivindicat avui el president de la Pimec, Josep González, qui ha assegurat que "cal que s'aprovin; fa molt de temps que no tenim pressupostos, i seria molt greu que no s'aprovessin".

Amb tot, ha recordat que són uns pressupostos "bàsicament socials, però no industrials", i a més ha criticat que "fins ara als agents socials encara no se'ns ha convocat per explicar-nos-els". Així doncs, ha explicat que "les partides dedicades a temes industrials són minoritàries, per no dir insignificants, amb relació a l'educació o la sanitat, que són sensiblement molt superiors".

En declaracions a ElNacional.cat, González ha explicat que "estem en contra de l'augment d'impostos" i critica que "sembla que les administracions no tenen més imaginació per augmentar el pressupost que incrementant la pressió fiscal". Segons el president de Pimec, un dels principals problemes és que "no es fa una bona racionalització de la despesa". 

Així, González fa una reflexió: "Pensem en Xile!", avisa, referint-se a les protestes massives que es van desencadenar per l'augment del preu del transport públic. "No oblidem que tensar la corda pot crear conflicte a la societat". Així, recorda que "per augmentar impostos cal tenir uns arguments molt importants i ja es va fer durant la crisi, llavors era un argument de pes", però ara "un cop passada la crisi no només no abaixen impostos sinó que els tornen a apujar, i això passa aquí i també a Madrid", critica.

"No podem oblidar que els pressupostos han de donar suport al sector industrial perquè sinó no es creen llocs de treball", afirma el president de Pimec. 

En contra d'un SMI català

D'altra banda, González ha mostrat la seva oposició al fet que Catalunya compti amb un Salari Mínim Interprofessional català, més alt que el fixat per al conjunt de l'Estat. González ha argumentat que la fiscalitat "ja és més alta de mitjana a Catalunya", de manera que "només falta que augmentem els costos (salarials), ja que això perjudicaria la competitivitat de la pime catalana" en comparació a la del conjunt de l'Estat, ha asseverat.

El 40% del sector industrial creix el 2019

L'informe 'Evolució de les pimes industrials durant el 2019 i perspectives 2020' presentat avui per la patronal de pimes, de la mà de l'economista Modest Guinjoan, mostra que "la gran majoria de pimes asseguren que l'acord de govern entre ERC i el PSOE els afectarà poc o gens". A més, Pimec ha constatat que un 40% de les pimes catalanes va créixer el 2019 tot i alentir l'evolució del sector industrial i malgrat el context de desacceleració econòmica, i és optimista per a un 2020 amb perspectives "moderadament positives" per a les empreses.

A més, les vendes globals del sector industrial han augmentat a Catalunya un 0,6%, però la diferència respecte el 2018 ha estat una baixada del saldo de variacions d'un 21%. Guinjoan ha destacat l'estancament de les vendes respecte el 2018 i ha explicat que l'estructura de mercats segons la destinació geogràfica de les vendes ha estat "relativament estable" amb un lleuger augment del pes dels mercats internacionals.

El 44% de les vendes de les pimes catalanes ha estat a Catalunya, el 22% a la resta d'Espanya amb una pèrdua del 3% respecte l'any 2018, el 20% a Europa i el 14% a la resta de món, que han experimentat un creixement d'un i dos punts respectivament. D'altra banda, Guinjoan ha destacat que un 49% de les empreses del sector ha incrementat la venda exterior, encara que en global la diferència respecte el 2018 és una baixada del 5%. 

Finalment, Guinjoan ha assegurat que les perspectives per al 2020 són moderadament positives, menys que el 2018, però tenint en compte la situació actual del sector, les empreses es mostren optimistes i un 54% considera que incrementarà l'activitat global que, encara que sigui favorable, està 11 punts per sota dels resultats de 2018.

Més de la meitat de les empreses considera que mantindrà el seu nivell d'exportacions i importacions, i en tots dos casos hi ha una baixada del 3% respecte els resultats de l'any anterior, i un 71% de les empreses creu que la seva plantilla es quedarà com està el 2020.