Ja fa gairebé dues setmanes que va entrar en vigor el decret de mesures per l'estalvi energètic que el govern espanyol per complir amb el compromís de reduir en un 7% el consum de gas, tal com van pactar amb Brussel·les. Aquestes, però, i ja ho advertia des del principi la ministra i vicepresidenta Teresa Ribera, no seran les úniques. Després de revisar el seu funcionament i valorar-ne els efectes, el govern espanyol les replantejarà i les ampliarà segons les necessitats durant el mes de setembre, amb la intenció de no incloure prohibicions sinó recomanacions. En aquest sentit, les mesures poden afectar els llums de Nadal, que se solen encendre arreu d'Espanya a partir de finals de novembre i durant tot el mes de desembre, cada nit durant moltes hores i que, per tant, poden suposar una gran despesa. 

Augmenta l'estalvi en la segona setmana de mesures 

Així ho ha confirmat Joan Groizard, director general de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic, en una entrevista a la Cadena Ser, en la que també ha assenyalat que l'estalvi que suposen les mesures es va duplicar la setmana passada: "Hem baixat el consum elèctric un 9,5% en una setmana i, comparat amb el 2021, més d'un 8,4%. Això vol dir que estem parlant d'un estalvi superior al 4% que veiem en la primera setmana", ha destacat. Els motius darrere aquest augment, ha detectat el Groizard, és que la gent ha trigat més a prendre consciència sobre la situació i que les empreses poden haver trigat a adaptar-se a la nova normativa. 

Aquest augment és significatiu, però en cap cas suficient, per complir-les acords amb Brussel·les, que va acceptar que Espanya només estalviés un 7% del gas. "Seran necessàries més mesures, hem demanat a les comunitats autònomes que presentin més mesures per elaborar un pla de contingència més ampli per poder presentar-les al setembre". El gran dubte és què contindran aquestes noves normes, després que aquest agost s'hagi aprovat apagar la llum dels aparadors a la nit i també els límits a aires condicionats i calefaccions, encara que el PP hagi demanat la retirada del decret. 

Apagar els llums de Nadal, una mesura efectiva? 

Segons Groizard, el nou paquet de mesures inclourà dos canvis fonamentals: "Per un costat, un canvi de combustible. Plantegem passar a energies renovables, a la instal·lació de renovables, utilitzar biomasses o energia solar i, per l'altra, l'eficiència energètica, que no és altra cosa que reduir el consum energètic". I això pot voler dir restriccions als llums de Nadal? Doncs és una possibilitat que està sobre la taula. Amb tot, l'expert destaca la importància de calcular bé l'impacte que té cada mesura: "Tenim molts llums, però cada cop són més eficients, s'ha de calcular bé, però potser no cal que estiguin encesos tota la nit. Sembla que els carrers estaran guarnits però potser no tantes hores com altres anys.