ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
La guerra a Ucraïna ha tingut una resposta unitària d'Occident contra el Kremlin. Els països europeus han pres fortes sancions econòmiques contra Rússia per pressionar el president rus, Vladímir Putin, perquè aturi la invasió ucraïnesa. Tot i les mesures restrictives contra Moscou, encara hi ha una gran dependència de les fonts d'energia russes, com el gas i el petroli. La presidenta de la Comissió de la Unió Europea, Ursula Von der leyen, ha apostat perquè la Unió Europea es "deslliuri" de la dependència de l'energia russa a través de la "diversificació" energètica i d'una "forta inversió" en les renovables.

Així ho ha manifestat aquest dissabte la líder europea en declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió al Palau de la Moncloa amb el president d'Espanya, Pedro Sánchez. On també han participat la vicepresidenta primer i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i la vicepresidenta tercera i ministra per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera. Segons Von der Leyen, Espanya "està liderant aquests esforços" per diversificar l'energia, ja que Espanya té un percentatge d'energies renovables "impressionant". "Espanya tindrà un paper important a l'abastiment energètic", ha assegurat.

Ursula von der Leyen  Sánchez EFEEFE

El 38% del gas natural prové de Rússia, quasi el doble que Noruega, el següent màxim exportador, que produeix el 22%. Noruega es troba en plena capacitat de producció, però el flux de gas a través de Rússia és el principal. Sobretot amb Alemanya, Itàlia i França, que abasten el 36% de les exportacions russes de gas. És per això, que Espanya, a través d'Algèria, pot ser el nou màxim exportador d'aquesta matèria energètica tan preuada. Algèria exporta el 18% del gas i Azerbayan el 9%. Durant el 2021 Rússia va vendre a Europa petroli i gas per valor de més de 100.000 milions de dòlars. És per això que la dependència russa del monopoli de l'empresa gasística Gazprom és real. Ara, la UE busca una alternativa en el sud.

Algèria, sabent aquesta problemàtica, es va oferir per subministrar el gas natural a Europa a través d'Espanya, Itàlia o amb vaixells metaners en cas que fos necessari. Va concretar aportar el 42,8% de les importacions d'aquesta matèria primera que va rebre Espanya el 2021. Tot i que Espanya té terminals de regasificació que compten amb una capacitat d'emmagatzemament addicional, les dimensions no són tan grans com per suplir la demanda del conjunt total de països d'Europa. Per això, la ministra Ribera va demanar a la UE de treballar amb operadores i companyies per poder disposar del gas que es necessitarà el pròxim hivern "com més aviat millor", avançant i introduint un calendari d'aprovisionament del gas que necessitarà Europa.