Espanya, en plena recuperació econòmica després de la crisi, creix a un ritme de gairebé el 3% del PIB, per sobre de la mitjana europea, que se situa al 2,7%. Catalunya, per la seva banda, està per sobre de la mitjana nacional, amb un creixement de més del 3%, amb rècords d'exportacions i un creixement sostingut que, tot i les males previsions que s'havien fet arrel de l'1-O, no para d'augmentar. Amb tot, però, Espanya és, encara ara, l'economia europea amb una taxa d'atur més alta (16,1%) després de Grècia (20,6%).

Segons el darrer estudi d'Eurostat -l'oficina d'estadística de la Unió Europea- sobre l'atur als països de la Unió Europea (UE), la mitjana de l'atur ajustat dels països que la conformen era, al març del 2018, del 7,1%, la més baixa des del setembre del 2008. Per països, la taxa d'atur més baixa la tenen la República Txeca (2,2%), Malta (3,3%) i Alemanya (3,4%). D'altra banda, la més alta és de Grècia (20,6%), seguida per Espanya (16,1%). 

Elaboració pròpia. Font: Eurostat

Però la gran pregunta és: Per què, si Espanya (i Catalunya) creix a un bon ritme, continua tenint aquestes dades d'atur? 

Segons l'última Enquesta de Població Activa, publicada el passat divendres, Catalunya ha aconseguit reduir l'atur en més de 12.500 persones, el que significa una reducció d'un 3% respecte el mes anterior. A Espanya, la reducció de l'atur respecte el mes anterior ha estat de 86.600 persones, un 2,5% menys. Així, ja s'encadenen més de 7 mesos de baixada del nombre d'aturats, però Espanya encara és a la cua de la UE. 

Segons l'economista Jordi Goula, la resposta és ben senzilla: Espanya té, de sempre, un atur estructural -és a dir, el nivell d'atur que es manté encara que l'economia vagi bé- més elevat que la resta de països de la Unió Europea. En declaracions a ElNacional, Goula explica que "cal tenir en compte que en els millors anys de l'economia espanyola, la taxa d'atur rondava entre el 6% i el 7%". Així doncs, el fet que s'estigui reduint al ritme d'un 2,5% "no és una dada gens dolenta". 

Catalunya, de les autonomies on més baixa l'atur

Catalunya és la regió on la taxa d'atur ha baixat més ràpidament durant l'últim any. Segons l'última EPA, Catalunya ha estat la segona CCAA on han disminuït més els desocupats -després de Madrid- i registra un atur del 12,2%. Se situa entre les autonomies amb una taxa més baixa, juntament amb Aragó (11,6%), País Basc (10,8%), Navarra (10,5%) i La Rioja (11%). 

Traient el pes català de la mitja espanyola, l'atur espanyol sobrepassa el 17%. La rapidesa en què la recuperació es veu reflectida en la taxa de desocupació a Catalunya més que al conjunt d'Espanya és també un tema de l'estructura de l'economia, segons explica Goula. "Catalunya té un punt de partida més baix que Espanya principalment per una diferència important: el pes de la indústria és molt més gran en l'economia catalana". 

Això comporta que, en temps de crisi, quan les coses van malament, la indústria és la que en surt més perjudicada, "i per tant té conseqüències més notòries en l'economia". D'altra banda, però, Goula explica que "alhora, quan l'economia es recupera, el sector industrial es refà amb més rapidesa". Així doncs és per aquest motiu que l'atur català millora a uns ritmes més ràpids que l'espanyol.