La patronal Cecot, la Federació Empresarial del Metall (FEM), la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Texfor-Confederació de la Indústria Tèxtil i la Unió Patronal Metal•lúrgica (UPM) han enviat un escrit al govern espanyol denunciant que l'acord signat entre el PP i el PNB per reduir parcialment la tarifa elèctrica "penalitza" la indústria catalana. Concretament, a 3.277 companyies catalanes que seguiran tenint un sobrecost aproximat de 200 milions per accedir a la xarxa. 

En una carta adreçada al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i als ministres d'Indústria, d'Energia i d'Economia, les cinc associacions critiquen que la decisió és de "caràcter polític" i no s'ha seguit "cap raó tècnica ni objectiva" per deixar fora de la reforma dels peatges de les línies de distribució aquelles empreses que es subministren amb 25 kW de tensió.

En aquest sentit, adverteixen que la mesura els restarà competitivitat i afirmen que "atempta contra la tant reivindicada unitat de mercat per part de les forces polítiques del Congrés".

La gran perjudicada

Les associacions empresarials recorden que l'acord signat entre el PP i el PNB per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) preveu que, a partir del 2018, les empreses amb tensió d'entre 30 i 36 kW quedaran englobades en una tarifa menor: la 6.2. La mesura beneficia principalment les companyies ubicades a Andalusia, el País Basc, Navarra, Castella i Lleó, Cantàbria i Astúries, que es podran equiparar a empreses ubicades a comunitats com Madrid.

Així, les organitzacions empresarials insisteixen que la resta de companyies que requereixen Alta Tensió però estan ubicades en altres territoris es veuen obligades a subministrar-se amb xarxes de 25 kW. La majoria són a Catalunya.

Per aquest motiu critiquen que bona part de les companyies d'altres comunitats autònomes (on hi ha xarxes de 30 i 36 kW) podran gaudir l'any que ve d'una tarifa menor, "sense que hi hagi un criteri d'eficàcia de la xarxa". Les sis organitzacions empresarials defineixen la situació com una "incongruència regulatòria" i reclamen que també es modifiqui a la baixa la tarifa de les xarxes de 25 i 30 kW, equiparant-les al nivell 6.2.