Parlem Telecom ha anunciat aquest dilluns en un comunicat que ha adquirit el 100% de la companyia energètica Ecolium Energia. Amb aquesta compra, l'operadora catalana segueix diversificant la seva activitat més enllà de l'àmbit de les telecomunicacions i entrarà al sector de les energies renovables a Catalunya oferint plaques fotovoltaiques a empreses i clients particulars. L’adquisició suposa la creació d’una nova divisió dins del Grup Parlem Telecom anomenada Parlem Energia, que comptarà amb la incorporació dels actuals gestors i fundadors d’Ecolium.

Amb aquesta compra, l'empresa catalana vol reduir la dependència de consumidors particulars i empreses del sistema estatal d’energia, rebaixar la factura energètica i apostar per la sostenibilitat a Catalunya. En el seu primer any al mercat, Ecolium va incrementar els seus ingressos de 36.000 euros fins a 825.000 euros i planifica multiplicar per quatre la seva facturació durant aquest 2022. De fet, la companyia energètica ja va tenir un EBITDA positiu el 2021 i preveu superar als 300.000 euros. A més, cal apuntar que Ecolium optarà enguany als Fons Next Generation per encetar projectes innovadors i digitals que fomentin la transició energètica a Catalunya i amb la compra de Parlem, confien a poder accelerar la seva expansió, ja que incorporarà dinou punts de venda addicionals gràcies a la creixent xarxa de botigues físiques de Parlem Telecom arreu del territori català. En aquesta línia, Parlem Telecom ja contempla llençar al mercat productes per la comercialització energètica a preu just d’origen sostenible en el mitjà termini.

En el mateix comunicat, l'empresa catalana també comenta que entra en aquest sector en un context geopolític inestable i que, per tant, aquesta entrada es farà de manera progressiva a partir del tercer trimestre del 2022. L’activitat en aquest sector s’estendrà també a través de la filial Aproop al País Valencià. La transacció econòmica de l’adquisició es farà totalment mitjançant la compensació de crèdit en accions de Parlem Telecom. Ecolium compta, a més, amb els recursos de caixa necessaris per assolir el seu pla d’expansió. Ecolium és una companyia de Viladamat (Alt Empordà) fundada a finals del 2020, que es dedica principalment a la gestió de projectes d’energia verda i d’autoconsum fotovoltaic.

Pla d'expansió

Des de la seva fundació el 2014, Parlem ha buscat constantment créixer com a companyia i diversificar-se. L'últim exemple d'això és la creació, juntament amb Inveready, de Parlem Ventures, una acceleradora de startups que es dirigeix a emprenedors vinculats al sector de les noves tecnologies de Catalunya, Illes Balears i País Valencià que busca promoure startups en fase "llavor" i prioritza aquells projectes que ofereixin solucions tecnològiques innovadores amb un model B2B (business-to-business).

Les startups elegides per formar part de l'acceleradora s'escullen en un Comitè de Selecció amb representants dels sis partners que conformaran Parlem Ventures i que seleccionarà anualment un total de 6 startups guanyadores, les quals podran tenir accés a una prova pilot amb Parlem, així com la possibilitat de convertir-se aliades estratègiques o integrar-se en un dels departaments de la companyia. Addicionalment, tant Parlem Telecom com Inveready podran destinar un total de 600.000 euros en préstecs convertibles. En concret, cada projecte optarà a rebre fins a 50.000 euros per part de l'operadora de telecomunicacions i 50.000 euros per part de la gestora de Capital Risc. El reconeixement d'aquests 6 projectes emergents es durà a terme en dues convocatòries anuals, en cada una de les quals s'escolliran 3 startups. La primera convocatòria s'ha posat en marxa aquest dilluns.