És "imprescindible" que el govern espanyol faci públiques les balances fiscals de Catalunya. Així ho ha exigit aquest dijous el Parlament de Catalunya, que ha aprovat una moció de Junts per Catalunya, transaccionada amb Esquerra Republicana. També ha sumat el vot a favor de la CUP i els comuns en diversos punts. Les balances fiscals de les comunitats autònomes, que reflecteixen la diferència entre els impostos que recapta l'Estat en un territori i el que hi inverteixen, no es fan públiques des de fa set anys. No és l'única iniciativa en aquest sentit: la consellera Natàlia Mas també ho ha requerit en una carta al Ministeri d'Hisenda.

Concretament, el text aprovat pel Parlament "considera imprescindible que el Govern de l'Estat publiqui les balances fiscals de les comunitats autònomes com a element bàsic de transparència dels recursos públics". La moció també posa deures al Govern de la Generalitat, al qual insta a estudiar i calcular la balança fiscal de l'any 2020, la diferència entre els fons europeus Next Generation rebuts i els que pertocarien a Catalunya, les "conseqüències econòmiques i fiscals a mig termini" del dèficit fiscal estructural o com seria un pressupost de la Generalitat sense aquest dèficit. Per altra banda, també es reclama "enfortir la sobirania econòmica, fiscal i financera preparant l'Agència Tributària de Catalunya per recaptar tots els impostos" i "generar les millors condicions pel retorn de la Generalitat als mercats financers" per dependre menys de l'Estat.

Economia també

En paral·lel, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha demanat per carta a la ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, que enviï abans del 31 de juliol a la Generalitat les dades per poder calcular les balances fiscals dels últims anys. En concret, Mas es queixa que tot i les "peticions reiteratives" del Govern, el ministeri d'Hisenda no ha enviat informació que permeti a la Generalitat calcular les balances fiscals dels últims anys disponibles: 2017, 2018, 2019 i 2020.

Les últimes balances fiscals publicades són les del 2016, i Mas remarca que comptar amb noves actualitzacions és "de gran interès" per a Catalunya i suposa un "exercici de transparència". A més, recorda, és un requeriment legal. Segons explica la consellera Mas a la seva carta, la llei de finances públiques de la Generalitat obliga a fer el càlcul de la balança fiscal de Catalunya amb l'Estat abans de l'aprovació del projecte de llei de pressupostos. Per això, avisa, és necessari que Madrid enviï la informació sol·licitada "abans del 31 de juliol de 2023".