Aquest dimarts comença la campanya per presentar la declaració de la renda de 2022. L'Agència Tributària dona el tret de sortida a la campanya per declarar l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), que comença avui per a aquells que la realitzen a través d'Internet. Segons els experts, Hisenda acabarà previsiblement amb xifres de recaptació molt prolífiques i superiors a les de l'exercici anterior.

Els Pressupostos Generals de l'Estat publicats a finals de 2022 preveuen recaptar aquest any tan sols amb l'IRPF 105.040 milions d'euros. Segons les estimacions elaborades pels experts fiscals de la plataforma TaxDown, les arques públiques obtindrien 5.000 milions d'euros més, és a dir, un 5% més que a l'anterior campanya, en un context marcat per l'elevada inflació. En conjunt, l'Estat espera recaptar en matèria d'impostos 290.023 milions d'euros, segons els experts de la firma.

En aquest sentit, destaquen que l'Estat ha encadenat diversos anys de creixement en la recaptació d'impostos a la renda de les persones físiques. De fet, d'acord als càlculs elaborats per TaxDown, l'Agència Tributària ha augmentat els seus ingressos per l'IRPF en un 21% en els últims quatre anys, és a dir, han aconseguit recaptar 18.148 milions d'euros més en comparació a 2019. Així mateix, assenyalen que aquest patró es mantindrà en la campanya que tindrà lloc el 2024, amb la que el Govern espera recaptar fins a 113.123 milions d'euros.

Principals novetats

Aquest augment en els ingressos obtinguts per l'IRPF ha vingut acompanyat amb un increment en els canvis a l'hora de presentar-los, tant a nivell estatal com a autonòmic. No obstant això, encara que moltes d'aquestes modificacions es van aprovar el 2022, no han tingut caràcter retroactiu i no afectaran la campanya que acaba de començar, sinó la pròxima de 2024.

"La campanya de la renda de 2022 suposarà un enorme repte per als contribuents. S'han aprovat moltes normes fiscals tant a nivell autonòmic com estatal que afecten directament a l'IRPF, però el caràcter retroactiu o no d'aquestes és el que ens permetrà conèixer si entren en aquesta campanya. Si molts espanyols tenien dubtes a saber si aquest any els anava a sortir a tornar o pagar, aquesta incertesa ha augmentat amb escreix", explica Enrique García, CEO de TaxDown.

Una de les mesures més mediàtiques d'aquests últims mesos en matèria de tributació ha estat la deflactació de l'IRPF, és a dir, unes modificacions en els trams d'aquest impost per eliminar els efectes de la inflació. En aquest cas, les deflactacions que han aplicat en alguns territoris sí que han tingut caràcter retroactiu. Aquesta mesura s'ha dut a terme pels governs autonòmics de Madrid, Galícia, Andalusia, Múrcia i València, pel que no aplica per a la resta de comunitats.

Quant als canvis impulsats a nivell estatal, les principals novetats veuran els seus efectes a la pròxima campanya. No obstant això, es pot destacar que el Govern d'Espanya ha aprovat una modificació en la deducció de maternitat per a totes les mares amb nadons menors de 3 anys, amb la novetat que també es podran emparar a aquesta mesura les mares a l'atur o que cobrin l'ingrés mínim vital.

Encara que no té cabuda en la declaració d'aquest any, l'abonament anticipat sí que el poden sol·licitar totes les mares des del mes de gener passat. Altres de les novetats fiscals ha de veure amb els plans de pensions, l'aportació dels quals aquest any queda limitada a 1.500 euros (davant els 2.000 euros de l'any passat), mentre que la contribució per a plans de pensions d'empresa ascendeix de 8.000 a 8.500 euros.

Les criptomonedes, en el punt de mira d'Hisenda

Un dels apartats més polèmics en els últims anys és el de les criptomonedes. L'any anterior aquest tipus d'actius va estrenar casella a l'esborrany de l'IRPF, concretament la casella 46. D'aquesta manera, les criptomonedes havien de declarar-se independentment de si la persona hagués tingut pèrdues o guanys amb elles. L'Agència Tributària va augmentar els seus avisos als contribuents un 1.400% en aquest aspecte respecte a l'any anterior, però el sistema continua sent confús actualment.

Al simulador de la renda que es va fer públic al març apareixia una casella que indicava que calia aplicar la norma "antiaplicació de pèrdues". Aquesta norma estableix que, en cas de vendre un actiu i obtenir una pèrdua, en recomprar aquest mateix actiu en un termini de dos mesos fins a un any, la pèrdua inicialment obtinguda quedava inutilitzada fins que venguessis els actius recomprats. Aquesta norma, que sol aplicar per a accions, s'anava a aplicar també als criptoactivos.

La conseqüència directa és que els contribuents que haguessin de declarar criptomonedes no podrien aprofitar les seves pèrdues en la seva declaració, augmentant la quantitat d'impostos a pagar Hisenda, segons expliquen els experts fiscals de la plataforma. Tanmateix, amb la publicació del model final de l'IRPF en el BOE, Hisenda ha canviat d'opinió, fent desaparèixer també del simulador la casella que feia referència a la norma.