"No vaig rebre cap pressió ni de la Corona ni del govern espanyol per moure la seu fora de Catalunya". Així ho ha assegurat el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que ha comparegut aquest matí a la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 al Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre el canvi de seu del banc a Alacant, una comissió a la qual només han assistit diputats de la CUP, JxCAT, ERC i dels comuns.

D'aquesta manera, Oliu ha negat la interposició de l'Estat per forçar el trasllat de la seu. Segons el president del banc, "la decisió no va ser per cap pressió política, sinó que va ser una decisió al marge", ha assegurat. En aquest sentit, Oliu ha fet un repàs dels dies previs al trasllat de la seu asseverant que "des del setembre vam estar monitoritzant" les fugues de dipòsits, i a partir de l'1 d'octubre les fugues de dipòsits es van disparar i van saltar totes les alarmes". 

Davant la insistència dels diputats sobre les presumptes pressions de l'Estat –que segons una investigació del diari Ara hauria retirat milers de milions dels bancs a través d'empreses públiques per forçar-ne el trasllat–, Oliu ha negat una vegada i una altra les pressions. "No li puc contestar quins clients van treure diners i quins no, però els dipòsits que van sortir eren pràcticament el 100% del sector privat; el saldo del sector públic la setmana crítica va ser zero", assegura. 

Fugues milionàries de dipòsits

Recapitulem. El Banc Sabadell va ser la primera entitat a moure la seu fora de Catalunya durant d'octubre del 2017. El trasllat va ser el dia 6 d'octubre, cinc dies després del referèndum d'independència català. "Havíem fet uns plans de contingència per al cas que poguessin donar-se sortides de dipòsits per temes fora del nostre control", explica el president del banc.

"Durant el setembre del 2017 la inquietud va anar creixent, però va augmentar exponencialment a partir de l’1 d’octubre", dia del referèndum català. "Aleshores les sortides de dipòsits havien sigut petites i ho podíem anar controlant, però a partir de l’1 d’octubre totes les alarmes van començar a posar-se en vermell", recorda Oliu. 

En aquest sentit, doncs, el president del Sabadell explica: "Si vam prendre la decisió de marxar és perquè el consell del banc va considerar que la sortida de dipòsits no era sostenible, perquè era de 4 milions per setmana". D'aquesta manera, Oliu explica que la decisió va ser "independent a les circumstàncies polítiques" i que l'únic que es va fer va ser un avís al Banc d'Espanya, al govern espanyol i "el dia 4 d'octubre vaig trucar a La Caixa per informar-los que prendríem aquesta decisió".

Sense intenció de tornar a Catalunya

Oliu explica que aquestes sortides massives de dipòsits "passaven només als bancs amb seu a Catalunya, i a l'hora de canviar la seu ens vam posar en igualtat de condicions amb els altres bancs de l'Estat, de manera que es va acabar la incertesa, perquè els dubtes dels catalans eren amb els bancs catalans". De totes maneres, el president del banc defensa la decisió: "Va ser una situació lamentable, però no crec que fos una decisió precipitada ni gratuïta".  

Quan els diputats li han preguntat per què no han fet tornar la seu a Catalunya, Oliu ha explicat que "quan es canvia una seu social és perquè passen coses greus, i per tornar-la a canviar hi ha d'haver motivacions importants". Amb tot, diu que "no és que no sigui sobre la taula, però creiem que ara no és el moment de tornar".  

I per què Alacant? "Vam decidir anar a Alacant perquè allà la quota de clients del Banc Sabadell és més alta que a qualsevol lloc de Catalunya. Ens semblava que era el més natural perquè ja hi teníem una base, això no treu que la nostra seu històrica és i serà sempre Sabadell".