Catalunya és una gran productora d'oli d'oliva, un producte que cada vegada és més gourmet, i que s'ha convertit en un dels ingredients bàsics de la nostra dieta. Verge, 100% arbequina, de primera premsada, premsat en fred, i un llarg etcètera són les diverses modalitats com el podem trobar, i el que acaba determinant la qualitat i el preu del litre. 

Més d'una vintena de productors catalans han portat els seus olis a la fira Alimentaria, alguns d'ells per presentar novetats, d'altres per intentar vendre's a nivell internacional, i alguns fins i tot per acabar de consolidar el producte. Entre les marques, tres estan dins del projecte Ben Fet!, que es deixa veure per primera vegada a l'Alimentaria, i es tracta d'una marca que certifica l’origen i la traçabilitat dels productes i serveis catalans i en promociona el consum tant en l’àmbit nacional com internacional. N'hi ha de tot tipus, però una cosa és clara: en els olis catalans, triomfa l'arbequina. 

Mas Montseny presenta els seus "olis d'autor"

Dins de l'associació Ben Fet!, el Molí d'oli Mas Montseny, productors d'oliveres i oli des del 1940, aprofiten la cita alimentària per presentar el que anomenen "olis d'autor", olis fets amb temps i selecció d'arbequines. D'una banda, el "Premium" porta aquest nom perquè està fet amb arbequines molt verdes, cosa que li aporta un toc més intens. De l'altra, el "Padrí", fet a partir de les olives d'una selecció d'oliveres centenàries del Camp de Tarragona; és per això que es tracta d'un oli d'edició limitada. Ambdós productes han guanyat diversos premis. "Premium", per exemple, ha guanyat el 2018 el premi Evooleum Top 3 Millor Afruitat, Millor arbequina i Millor Fruitat Verd a la 55a Fira de l'oli, entre d'altres. 

Degustus, en busca de l'exportador

L'oli de Degustus, també en el marc de Ben Fet!, explica que ha vingut a la fira a buscar exportadors. L'empresa de La Granadella (Lleida) es dedica a principament a l'oli d'oliva verge extra d'arbequina, i en fa també la versió ecològica. A més, Degustus també ha decidit arriscar i fer xocolates i bombons -que ells anomenen "bombons d'oli"- amb el seu producte principal. 

La Boella, entre els clàssics

La Boella, amb molí a La Canonja (Tarragona), és una propietat que des de fa més de vuit segles que tradicionalment ha mantingut el cultiu de l'olivera i la vinya. Entre els seus productes trobem "els clàssics", que són els de les tres varietats d'oliva: arbequina, arbosana i el koroneiki. A la fira, però, presenten la novetat del Premium, que agafa una mica de les tres varietats en una proporció justa per crear "un oli únic". 

Monte Brione, des de Montbrió del Camp

La marca Monte Brione, de la cooperativa de Montbrió del Camp -forma part de la DO Siurana-, ofereix més que oli. A part de les varietat d'oli d'oliva arbequina que ensenya, també es dedica a la producció de moscatell -sense sucre-, vi de missa i vermut negre. Tot amb producte de Montbrió del Camp (Tarragona).