La patronal de l'oci nocturn català, Fecasarm, ha exigit a la Conselleria de Salut que deixi de criminalitzar el sector davant de l'escalada de casos de covid per la cinquena onada. En un comunicat, la patronal assegura que "aquesta setmana s’ha complert un any des que la Generalitat va començar a criminalitzar i a escanyar al sector de l’oci nocturn, decidint unilateralment el què fa amb ell i equivocant-se quan a les decisions, insistint a veure’l com el problema quan realment era la solució atès que la principal font de contagis dels darrers temps han estat les festes il·legals i els botellons".

En el mateix comunicat, també asseguren que en aquests moments, el sector de l’oci nocturn "es troba totalment ofegat econòmicament", ja que només ha pogut obrir cinc nits en l'últim any  i amb unes "condicions surrealistes". A més, consideren que es va fer així per "poder-lo tancar de nou i per culpar-lo de l’evolució negativa de les dades epidemiològiques".

Criminalització del sector

En aquest sentit, des de Fecasarm apunten que en els darrers dies, la Generalitat ha obert una sèrie d’expedients informatius sobre casos de covid en locals d’oci nocturn on se'ls identifica "com a origen d’una sèrie de brots, en total 37, que sumen un total de 520 casos i 1.636 contactes".

A causa d'aquests fets, consideren que és "un cop baix aquesta actitud de la Generalitat d’intentar carregar el mort de la seva ineficàcia i d’aquests brots al sector", ja que "a part de no ser cert que aquests brots hagin tingut lloc en l’àmbit legal, i que alguns estan repetits, ja que les conclusions estan basades en la informació que els afectats han facilitat als rastrejadors els quals han obviat dir -evidentment- que també havien estat en botellons o festes il·legals o no hi havia cap registre previ".

És per això que des de la patronal denuncien que "si els locals legals no es poden defensar és perquè la Generalitat no va fer cas a la Fecasarm i no va permetre sotmetre el dret d’admissió a la presentació d’un test previ negatiu".

És per això que consideren "que si la pressió assistencial ha millorat, ha estat gràcies al toc de queda que ha reduït els botellons, tot i que molta gent que hi participava ara va a festes il·legals, i també gràcies al bon ritme de vacunació", alhora, apunten "que és trist que a hores d’ara Catalunya ho segueixi apostant tot a la vacunació mentre les empreses d’oci nocturn i les famílies que en viuen s’arruïnen quan hi ha fórmules compatibles amb la vacunació, el dret a la llibertat d’empresa i la protecció de la salut, però incomprensiblement no es volen activar".

Solució proposada

Per evitar aquesta situació tan negativa per l'oci nocturn, Fecasarm proposa que s’implementi el protocol d’accés segur als locals aprofitant el dret d’admissió i que només es permeti accedir a aquelles persones que tinguin la pauta complerta de vacunació, hagin passat la malaltia entre tres i sis mesos abans o bé presentin un test previ negatiu fet en els dos dies previs i, a més, que tot el sistema sigui gestionat "per una app que genera un codi QR de color verd si la persona és apta".

A més, asseguren que això també evitaria "les falsificacions de resultats i les suplantacions de personalitat" i es garantiria una seguretat del 99%. Per tant, la patronal proposa, i demana, que es permeti "urgentment" a l’oci nocturn funcionar fins a les tres de la matinada amb aquest protocol d’accés segur com ja es fa en altres Comunitats Autònomes com Galícia i les Canàries. Això també comporta la petició d'endarrerir el toc de queda fins a les tres del matí, ja que "permetria donar aire al sector i rebaixar en gran part la pràctica de l’oci nocturn il·legal no controlat".