El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista segueix per sobre de 200 euros el megawatt l'hora (MWh). Aquest divendres es tornarà a experimentar una pujada del cost de la llum, la qual arribarà als 231,82 euros convertint-se el segon més alt de la història. 

Esmicolant rècord rere rècord, el pic de preu més alt de la història es va registrar registrats el passat 7 d'octubre amb 288,53 euros/MWh. Aquest divendres la xifra és una mica menor, però augmenta un 7,5% respecte a la jornada anterior. En canvi si ho comparem amb les xifres de l'any passat, la diferència és abismal. El 15 d'octubre de 2020 el preu mig de la llum al mercat majorista era de 29,33 euros/MWH, és a dir, un any més tard el preu s'ha encarit un 489%. 

Les franges del dia on es pagarà més cara la llum serà entre les 9 i les 10 del matí, arribarà als 265 euros / MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores, amb 201,06 euros / MWh.

Un octubre extremadament car 

Des de l'estiu que es concatenen rècords el preu de l'electricitat. Sense treva el cost de l'energia ha anat escalant i està presentant un hivern molt dur. La factura elèctrica s'ha disparat encara més a l'octubre i de mantenir-se els preus durant tot el mes a l'usuari mitjà pagaria 135,57 euros, un 109,8% per sobre dels 64,61 euros de fa un any, segons l'anàlisi sobre l'evolució de la tarifa semiregulars del Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) realitzat per Facua-Consumidors en Acció.

Facua també adverteix que les noves mesures adoptades pel Govern s'han mostrat "absolutament insuficients" i considera que només estan provocant "un lleu fre a la brutal pujada tarifària", segons recull Europa Press. 

Per acabar d'arrodonir-ho, la Comissió Europea ha aparcat a mitjà termini les propostes de l'Executiu de Pedro Sánchez per frenar l'augment desmesurat del preu de la llum. 

Repercussions del preu de la llum 

La pujada desbocada del preu de l'electricitat ha afectat altres indicadors. Aquest dijous s'ha fet públic la pujada de l'IPC fins al 4%, condicionat pel preu de la llum i la gasolina. Ja és el segon mes consecutiu en què L'IPC puja, i el preu de la llum en màxims no ajuda a revertir aquesta tendència. 

L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), per la seva part, ha elevat la seva taxa interanual set dècimes, fins al 4%, pujant un 1,1% intermensual. 

L'electricitat no ha estat l'únic motiu pel qual l'IPC ha pujat tant, també han influït l'augment dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles i, per l'altre costat, el fet que els preus dels paquets turístics van baixar menys el setembre d'aquest any del que ho van fer el 2020.

 

Imatge principal: Grup de fanals a una carretera / Europa Press