L'escalada de preus dels carburants i la llum ja ha arribat a la butxaca dels consumidors, i és que aquest mes de setembre l'IPC ha pujat un 0,8% comparat amb agost i s'ha situat en el 4%, la taxa més alta des de 2008 quan es va situar en el 4,5%, segons ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el que incumbeix a la taxa mensual, l'IPC ha encadenat aquest mes el seu segon repunt consecutiu i la seva alça mensual més gran des del mes d'abril passat. A aquest increment va contribuir l'encariment de l'electricitat, del vestit i el calçat i de les gasolines. L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), per la seva part, ha elevat la seva taxa interanual set dècimes, fins al 4%, pujant un 1,1% intermensual.

En el comportament interanual de l'IPC destaca, sobretot, la pujada del preu de l'electricitat, que aquest mes de setembre va tornar a marcar un nou preu màxim, molt superior al de l'any passat. Ara bé, l'electricitat no ha estat l'únic motiu pel qual l'IPC ha pujat tant, també han influït l'augment dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles i, per l'altre costat, el fet que els preus dels paquets turístics van baixar menys el setembre d'aquest any del que ho van fer el 2020.

Si mirem l'índex per grups, el que més ha pujat ha estat el de l'habitatge, on es troba el preu de l'electricitat, i que aquest mes de setembre ha elevat tres punts la seva taxa interanual l'agost, fins al 14,5%, alhora, el de lleure i cultura que ha pujat 1,5 punts la seva taxa, fins al 0,9%, per l'evolució dels preus dels paquets turístics.

Un altre grup que ha causat aquesta gran pujada ha estat el del transport, que ha pujat un 9,8% la seva variació interanual per culpa de l'augment de les gasolines per al transport personal. Ara bé, dins del grup, destaca, per l'altre costat, el descens dels preus en altres serveis relatius, ja que a alguns trams d'autopistes han passat a ser gratuïts a partir de setembre.

Malgrat les grans pujades de preus, també hi ha grups de productes i serveis que han rebaixat els seus preus, com el d'aliments i begudes no alcohòliques, que ha rebaixat la seva taxa interanual una dècima, fins a l'1,8%, per l'abaratiment de les fruites i el fet que els llegums i hortalisses han pujat de preu menys que el setembre de 2020.

La inflació subjacent també puja

La inflació subjacent, és a dir aquella que no inclou aliments elaborats ni productes energètics, per la seva part ha pujat tres dècimes el setembre, fins a l'1%, amb la qual cosa se situa tres punts per sota de l'índex general, en aquest punt, l'INE destaca que aquesta diferència entre ambdues taxes és la més elevada des del començament de la sèrie, l'agost de 1986.

L'IPC interanual a impostos constants va assolir al setembre el 4,5%, cinc dècimes més que la taxa general, per la baixada de l'impost especial sobre l'electricitat.