Ens estem aproximant a una nova crisi de les tulipes? El catedràtic en economia Santiago Niño Becerra ha compartit a Twitter la seva preocupació pel que podria ser una nova bombolla financera, similar a l'anomenada 'tulipomania' o crisi de les tulipes del segle XVII. Per a Niño Becerra, la "confiança" cega amb la qual els països (i les empreses) s'estan endeutant, i el fet que "ja s'està parlant de perpetuar" el deute "recorda bastant al fenomen de les tulipes" que sovint s'ensenya als estudiants d'economia. Es tracta d'una de les primeres bombolles especulatives de la història, sorgida als Països Baixos, segons la qual el preu dels bulbs de tulipa es van disparar de manera estrepitosa en quatre anys, per despres caure en picat. Després del que havia estat una època de prosperitat, la 'tulipomania' va desencadenar molt ràpidament en una crisi econòmica greu. Aquest fenomen sovint es fa servir d'exemple per indicar el perill de pràctiques com l'especulació, sobretot quan es tracta de béns de luxe per pura ostentació.

 

TUIT niño becerra tulipanes

Deute, deute, deute!

Fa anys que Niño Becerra alerta sobre l'endeutament, sobretot arran de la pandèmia de coronavirus que, juntament amb la caiguda del PIB, anuncia "la fi del capitalisme" tal com el coneixem. En el tuit que va publicar ahir dissabte, l'economista es mostra alarmat pel fet que "ja s'està parlant de perpetuar" l'endeutament, sobretot en un context de tecnocapitalisme i la frivolitat que envolta les noves tecnologies, com ara les criptomonedes: "Deute emès contra la confiança amb la qual s'obtenen bits d'ordinador i els interessos dels quals es paguen amb bits d'ordinador. Recorda bastant al fenomen de les tulipes, no creuen?". Així, el catedràtic pronostica l'inici (i l'inevitable punxada) d'una nova bombolla econòmica, alimentada per l'especulació. El deute del conjunt de les administracions públiques espanyoles segueix augmentant i contradient totes les previsions del govern espanyol. Segons les últimes dades publicades el mes de gener pel Banc d'Espanya, el passat mes de novembre el deute va pujar en 4.504 milions d'euros a l'octubre i va assolir una xifra de total d'1.426.260 milions d'euros, l'equivalent aproximat al 121,5% del PIB, o el que és el mateix, el conjunt de les administracions públiques espanyoles deuen 1,42 bilions d'euros. D'altra banda, la Comissió Europea ha demanat a l'Estat que preservi una "política fiscal prudent" a l'hora d'adoptar mesures pressupostàries per a donar suport a la recuperació i que estigui llesta per a adaptar aquestes mesures si les circumstàncies canvien.

Els EUA

Els Estats Units són el país més endeutat del món, un fenomen que no ha fet més que créixer de manera exponencial des del 2007. L'any 2020, el deute públic va arribar a un total de 24.497.338 milions d'euros. En un tuit publicat aquest diumenge, Niño Becerra ha replicat a una notícia d'aquest diari i ha criticat l'endeutament dels nord-americans malgrat el creixement del PIB.

TUIT niño becerra eeuu