Santiago Niño-Becerra ens porta males notícies sobre el futur immediat de les pensions. No us perdeu aquesta entrevista en vídeo si voleu saber quan arribarà la tan anunciada retallada de les pensions i si també retallaran la paga als jubilats que ja fa temps que la cobren. També ens avança fins a quina edat ens faran treballar i què podem fer per assegurar-nos un bon nivell de vida el dia que ens jubilem. El conegut economista Santiago Niño-Becerra respon aquestes i altres preguntes en aquest vídeo:

 

Cada cop estem més preocupats per les pensions

Niño-Becerra no pot ser optimista de cap manera del món. Almenys parlant de pensions, és impossible! Que l'actual sistema de pensions no s'aguanta per enlloc ja fa anys que ho sabem (fins aquí no descobrim la sopa d'all). Qui més qui menys dona per fet que d'aquí a quatre dies cobrarem una pensió de misèria.

Que tot això fotrà un pet no és gens estrany si tenim en compte, per exemple, que el sistema de pensions que coneixem es basa sobre quatre supòsits: plena ocupació (és a dir, atur zero o gairebé zero), salaris creixents i indexats a la inflació, demanda de treball creixent per part de les empreses i una esperança de vida de només 10 anys després de la jubilació. Vaja... que dels quatre supòsits sobre els quals es va dissenyar l'actual sistema de pensions ja fa anys i panys que no se'n compleix cap ni un.

Niño-Becerra i Xavi Freixes entrevista pensions / Foto: Roberto LázaroSantiago Niño-Becerra ens avança com i quan ens retallaran les pensions / R. L.

Santiago Niño-Becerra ens recorda que "els ingressos del sistema de la Seguretat Social dedicats a pensions són molt més petits que les despeses. Avui en dia, el jubilat que s'incorpora al sistema de pensions de mitjana cobra una pensió un 20% més gran que el salari mitjà dels joves que entren al mercat de treball".

 Els polítics ens preparen per començar a prendre mesures de veritat amb les pensions

Niño-Becerra ens fa adonar del missatge contradictori dels polítics. "No paren de repetir que 'les pensions estan assegurades', un missatge recurrent dels polítics per intentar-nos tranquil·litzar per interessos electorals. Ara bé, els mateixos que diuen això no paren de posar damunt la taula els molts problemes que fan insostenible l'actual sistema de pensions". El famós economista té claríssim que "els polítics estan preparant la població per començar a prendre mesures de veritat amb el tema de les pensions. És el que hi ha!", diu Niño-Becerra.

Saltaran pels aires les pensions?

En aquesta entrevista li preguntem a partir de quan notarem i patirem la gran retallada de les pensions. El collem perquè ens digui en quin tant per cent caurà la paga dels jubilats. I alerta perquè, segons Santiago Niño-Becerra, no només seran més baixes les pensions dels nous jubilats, sinó que també podrien caure les pensions dels que ja fa anys que la cobren. En aquest sentit recorda que "hi ha un concepte que es diu 'caixa única de la Seguretat Social', és a dir, que les pensions no tenen diverses caixes. No hi ha una caixa per als antics i una altra per als nous. La caixa de les pensions és única i hi ha els diners que hi ha".

 

Santiago Niño-Becerra amb Xavi Freixes / Foto: Roberto LázaroNiño-Becerra ens dona dues bones notícies de cara a un futur bastant immediat / R. L.

Arribaran retallades i copagaments a la sanitat pública que faran baixar l'esperança de vida

Un altre factor que ha complicat les coses a l'actual sistema de pensions és que l'esperança de vida s'ha allargat moltíssim. Un dels supòsits que donaven per fet quan van dissenyar el sistema de pensions que coneixem era que les persones viurien un màxim de 10 anys després de jubilar-se. Per sort, l'esperança de vida a partir del dia que ens jubilem s'ha allargat 24 o 25 anys. En aquest punt, però, Santiago Niño-Becerra ens avisa: "La sanitat pública universal espanyola és molt bona però quan comencin les retallades en la sanitat pública (cosa que passarà), l'esperança de vida baixarà. Si comencen les retallades i els copagaments a la sanitat pública l'esperança de vida baixarà i, per tant, cobrarem la pensió durant menys temps", assegura Niño-Becerra.

No us perdeu l'entrevista en vídeo que podeu veure al principi d'aquesta informació. Allà trobareu les respostes més interessants de Santiago Niño-Becerra, que també ens avança dues bones notícies de cara a un futur bastant immediat.