El futbolista exblaugrana Neymar ha entrat en la llista de grans morosos amb Hisenda, que fa referència a aquells que deuen més d'un milió d'euros. Encara que en el seu cas la xifra a deure ascendeix fins als 34,6 milions segons la llista publicada aquest dimecres per l'Agència Tributària. En aquesta s'inclouen les sancions pendents de pagament fins al 31 de desembre del 2019.

De fet, el brasiler és la primera persona física per volum de deute de tota la llista. Supera, d'aquesta manera, l'empresari Agapito García Sánchez, que manté el mateix deute que l'any passat (amb 15,97 milions). Es veu així a la sisena edició de la llista de deutors publicada per l'organisme públic, que registra una reducció del nombre de morosos, però una pujada del deute.

En total, l'AEAT publica aquest dimecres que el total de deutors arriben fins als 3.930 —un 2,4% menys respecte a la llista anterior—. L'import total que falta a les arques públiques, tanmateix, puja un 0,7% fins als 14.200 milions d'euros —davant els 14.100 de l'any passat—. La llista normalment es publica a l'estiu, però aquest any es va haver de posposar per la pandèmia del coronavirus. Entre els morosos s'inclouen 304 persones físiques —que han deixat de pagar 689 milions— i 3.626 empreses —amb un deute de 13.557 milions—.

A la llista només hi ha els deutes pendents de pagar, no es troben ni els ajornats ni els suspesos per qualsevol motiu legalment previst. Són 471 els deutors que han cancel·lat o ajornat els deutes per un import de 1.238 milions i que, a diferència de l'any passat, ja no apareixen en la llista. Al contrari, un total de 373 deutors entren amb 1.019 milions d'euros pendents de pagar.

De l'import total registrat en el nou llistat, més de 6.800 milions d'euros (el 48%) correspon amb deute de deutors en procés concursal, amb què les possibilitats de recobrament són limitades. Respecte a la primera llista, relativa a l'exercici 2015, el nombre total de deutors és un 49% menor, en desaparèixer 2.385 grans morosos.

Qui són els morosos més grans a Espanya?

Els deutors més grans es relacionen al maó, com la promotora immobiliària Reyal Urbis, que es manté com la deutora més important amb 343,5 milions d'euros —baixant 9,7 milions—. També formen part empreses com Ros Roca Inox (2,08 milions), Gas Gas Motos (1,26 milions), Gomà Camps (1,8 milions), Hostaleria Unida (HUSA, amb 6,2 milions) o Fotoprix (6,4 milions).

Entre els morosos que segueixen a la llista i augmenten de manera significativa el seu deute amb Hisenda hi ha l'empresa de seguretat Ombuds, el deute de la qual s'eleva en 35,7 milions fins als 40 milions, o la constructora Nozar, que dispara el seu deute en més de 150 milions fins als 215. Desguaces La Torre, amb 21,4 milions, també eleva en 3 milions el seu deute.

Segueix a la llista l'empresari Agapito García Sánchez, que deu 15,97 milions, sense variar la xifra respecte a l'any passat. També hi ha altres personatges públics, entre els que es troba l'expresident de Banesto Mario Conde —amb 8,37 milions davant els 12,37 milions previs—; l'excampió de motociclisme Sito Pons —amb 1,95 milions—; i l'escriptor César Vidal, amb 3,26 milions —mig milió més que en l'anterior llista—.

També roman María Paz Campos Trigos, nom real de l'actriu Paz Vega, que deu 2,63 milions d'euros —més que els 2,49 milions que devia l'any anterior—; i la presentadora Patricia Conde, amb un deute de més d'1,88 milions d'euros —per sobre dels 1,83 de l'any passat—.

Les principals sortides estan protagonitzades per l'exvicepresident del govern espanyol i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, l'advocat José Emilio Rodríguez Menéndez i el col·laborador de televisió Kiko Matamoros. De la mateixa manera, l'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz deixa d'aparèixer al llistat després de la seva mort el passat mes de març a causa del coronavirus.

 

Imatge principal: Neymar durant un partit futbol del campionat francès. Foto: Europa Press