Les pimes i els autònoms espanyols s'han unit per fundar Conpymes una nova patronal que té per objectiu de donar "veu pròpia" a les petites i mitjanes empreses i autònoms. L'organització, de la qual forma part Pimec, vol ocupar un lloc en les taules de negociació entre els agents socials i el govern espanyol.

El vicepresident primer de Conpymes i president de Pimec, Antoni Cañete, ha afirmat en la roda de premsa de presentació de l'organització aquest divendres a Madrid que és una "anomalia" que les pimes i autònoms no tinguin una veu diferenciada en els espais de negociació de la de les grans empreses. Segons Cañete, Conpymes pretén situar-les en el "pont de comandament" i "no neix en contra de ningú".

En el diàleg social estatal la representació de les petites i mitjanes empreses l'exerceix la Cepyme, patronal associada a la CEOE, patronal de les grans empreses. Cañete ha dit que Conpymes "ve a ocupar un espai democràtic de representació" després de molts anys de "desistiment de la nostra representativitat".

Segons Cañete, la representativitat de les pimes s'ha utilitzat "per a altra mena d'interessos i, en alguns casos, en contra nostre". "És molt important poder traslladar als nostres governs que ha de legislar i pensar en petit per poder fer que aquest país sigui gran", ha dit.

"Quan tens a El Corte Inglés i la botiga del costat en la mateixa organització, les propostes que es fan no són les de la botiga que tenim al costat", ha argumentat el president de Pimec. "Ningú s'ha de posar nerviós", ha remarcat, i ha insistit que tenen la "capacitat i representació" per poder estar en els espais de negociació. Conpymes la formen més de 30 organitzacions de diferents sectors i territoris.

Omissions i desequilibris per a les pimes

La fundació d'aquesta nova patronal estatal, arriba en plenes reivindicacions pel repartiment dels Fons europeus, una de les grans queixes de Pimec, al govern espanyol. Concretament, la patronal catalana ja ha reivindicat que el Pla de Recuperació i Resiliència que va presentar Pedro Sánchez a la Unió Europea, assegurant que inclou "omissions i desequilibris" per a les pimes del país.

La principal deficiència del pla, segons l'entitat liderada per Antoni Cañete, és que el programa d'impuls per a pimes només representa el 7% del total de les ajudes, és a dir 4.894 milions d'euros dels 70.000 milions del total. A la vegada, la Pimec recorda que els recursos per digitalitzar l'administració pública espanyola augmenten fins als 4.315 milions i només afecten tres milions de treballadors, mentre que les pimes sumen més de 9 milions de treballadors a l'Estat i en matèria de digitalització només rebran un total de 4.066 milions.

Imatge principal: D'esquerra a dreta, la secretaria general de UATAE, María José Landaburu; el president de Conpymes, José Luis Roca i el president de Pimec Antoni Cañete durant la presentació de Conpymes - A. Pérez Meca / Europa Press