Naturgy va registrar unes pèrdues de 347 milions d'euros l'any 2020, segons ha anunciat en un comunicat aquest dijous, a causa de la caiguda de demanda de gas i electricitat a Espanya i a Amèrica Llatina, així com un escenari més desafiador en el GNL a escala internacional i una depreciació dels seus actius. Aquest resultat contrasta amb els guanys de 1.401 milions d'euros l'exercici anterior.

La companyia energètica ha realitzat durant aquest exercici una valoració dels seus actius "més transparent i ajustada a l'escenari energètic actual" durant l'últim trimestre i ha constatat un deteriorament de 1.363 milions. D'aquesta revisió dels actius, un total de 1.145 milions d'euros corresponen principalment a la generació convencional a Espanya i 198 milions d'euros a les activitats de gas a l'Argentina. Així, ha tingut un impacte en el benefici net del grup a l'exercici de 1.019 milions d'euros.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup presidit per Francisco Reynés a tancament de l'exercici passat es va situar en els 3.449 milions d'euros, un 18,9% menys que els 4.252 milions d'euros de fa un any.

Resultats de la companyia

Excloent els elements no recurrents, el benefici net ordinari de l'energètica va ascendir a 872 milions d'euros el 2020, un 36,7% menys, mentre que el seu Ebitda ordinari va assolir els 3.714 milions d'euros, un 14,6% menys.

A perímetre constant, l'Ebitda ordinari se situaria en els 3.964 milions d'euros, amb la qual cosa el grup va assenyalar que compleix les previsions per a 2020, que ja havia revisat a la baixa l'estiu passat per l'impacte de la crisi la Covid, del voltant de 4.000 milions.

L'energètica ha procedit a reformular aquests resultats segons la seva nova estructura organitzativa (Gestió de l'Energia i Xarxes; Renovables, Nous Negocis i Innovació; i Comercialització) i recollint la venda de la participació de la xilena CGE, acordada el mes de novembre passat amb la xinesa State Grid per un import de 2.570 milions d'euros i amb la que espera unes plusvàlues de 400 milions d'euros i una reducció del deute d'uns 4.000 milions, que han estat classificats com a operacions discontinuades en els comptes consolidats tant de 2019 com 2020 a efectes comparables.

Impacte de la Covid

L'empresa va destacar que tanca un dels exercicis "més complicats" a causa del fort impacte derivat de la Covid, que ha provocat principalment una caiguda generalitzada de la demanda en totes les geografies i una depreciació rellevant en països clau d'Amèrica Llatina, mentre el complex escenari del GNL s'ha tornat "més desafiador".

En aquest sentit, Reynés va subratllar "la capacitat d'adaptació que ha demostrat Naturgy en aquest difícil context i com la companyia ha destacat a l'escenari energètic a escala internacional davant la resta de competidors, gràcies al seu creixement en tecnologies netes i la seva aposta per nous negocis, com és el gas renovable, impulsant la digitalització i innovació en totes les àrees del grup".

La inversió total del grup el 2020 va ascendir a 1.279 milions d'euros, amb una retallada del 24,1% respecte a l'any anterior, degut, principalment, a les menors inversions de creixement a les xarxes de gas a Espanya com a resultat dels mesos de confinament i a l'alentiment temporal dels desenvolupaments renovables al país.

Per la seva part, el deute net de Naturgy ascendia a 13.612 milions d'euros a tancament de 2020, tot i que sense reflectir encara els 2.570 milions d'euros -abans d'impostos- esperats de la culminació de la venda de CGE Xile, tot i que sí que recull la desconsolidació del deute net de l'empresa xilena per import de 1.316 milions d'euros.

D'altra banda, Naturgy va informar que ha identificat oportunitats d'inversió per 13.000 milions d'euros en els pròxims anys relacionats amb diferents projectes a Espanya lligats als fons europeus Next Generation EU.

Projectes de la companyia

El 2020, Naturgy també va tancar un acord amb ENI i la República Àrab d'Egipte per resoldre les disputes que afectaven l'Unió Fenosa Gas (UFG), i que espera completar durant els primers mesos d'aquest any.

La companyia va afirmar que aquestes operacions han permès a la firma redoblar el seu esforç inversor en renovables. Així, en els últims mesos, ha augmentat la seva cartera de projectes en prop de 9 gigawatts (GW), augmentant la seva presència a Austràlia, on elevarà la seva capacitat instal·lada fins als 700 megawatts (MW) o desembarcant als Estats Units amb la compra d'una cartera de projectes de 8 GW en energia solar i 5 GW en emmagatzemament.

En referència a la retribució als seus accionistes, el consell d'administració del grup proposarà a la Junta General d'accionistes el pagament d'un dividend final contra 2020 de 0,63 euros per acció a abonar durant el primer trimestre d'aquest any. Si els accionistes ho aproven, aquest pagament se sumarà als dos primers dividends a compte de 2020; de 0,31 euros i 0,50 euros per acció, respectivament; que elevaran a 1,44 euros per acció el dividend total, en línia amb el seu 'full de ruta'.