La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha denunciat aquest dimecres davant del Parlament la “inoperància” i les “traves burocràtiques” del govern espanyol pel que fa a la gestió dels fons europeus Next Generation i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Aquest fet, ha advertit, “posa en risc el creixement de sectors estratègics” de Catalunya. Mas ha activat l’alerta a la comissió d’Economia: el Govern ha publicat 39 convocatòries per un volum de 815 milions provinents del mecanisme estatal de Recuperació i Resiliència. “La demora en l’assignació podria acabar comportant la inexecució de part dels recursos que hauríem de rebre d’aquest mecanisme”, ha avisat la consellera.

Feta aquesta denúncia, Mas ha dit que és necessari que es revisi l’actual model de gestió perquè la Generalitat “tingui un paper en la presa de decisions” en la gestió d’aquests fons. “Ens hi juguem massa per l’economia europea perquè això no sigui així”, ha reblat Mas. La consellera, que ha manifestat que les finances de la Generalitat tenen una evolució positiva des de 2016, ha lamentat que els recursos estiguin encara “condicionats” per la “política de dèficit fiscal crònic” que obliga el Govern “a fer mans i mànigues” per fer front als reptes sense poder disposar de tot el que genera el país.

Natàlia Mas troba en Espanya un "fre" per seguir el camí que marca la UE

Tant el dèficit fiscal com les dades negatives sobre l’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya (Catalunya ocupa la posició número 10 de 10 en termes d’inversió per habitant) “frenen el camí que ens està marcant la UE”, ha lamentat Mas, que també ha denunciat l’actual model de finançament autonòmic. A aquests factors també s’hi afegeix el context d’inflació que s’ha produït després de la guerra d’Ucraïna. Aquest augment inflacionari, tot i que s’ha moderat darrerament, suposa un impacte per l’economia del país i també per les finances del Govern, ha advertit Mas.

L’escenari descrit per Mas ha servit perquè la consellera enviés un missatge als diferents grups parlamentaris per tal que s’avinguin a arribar a un acord pel que fa als pressupostos de la Generalitat del 2023. “Amb pressupostos podem actuar de forma més ràpida i intensa en els àmbits on és necessari”, ha assenyalat Mas. La consellera ha avançat que es presentarà el projecte de pressupostos “en les pròximes setmanes” i ha fixat tres eixos bàsics en què estaran enfocats: un escut social i econòmic per fer front als efectes de la crisi, abordar el procés de transformació verda i digital i treballar per una prosperitat econòmica compartida.

Segons Mas, els pressupostos que es presentaran haurien de permetre executar una política industrial i tecnològica per abordar la transformació verda i digital, activar l’escut social per actuar a favor dels sectors vulnerables i impulsar la generació d’energies renovables. “Seran pressupostos amb increments importants en les dotacions dels tres pilars bàsics de l’estat del benestar: salut, educació i drets socials”.

La consellera ha confiat que les converses en curs amb altres partits donin fruits i ha demanat que s’aparquin les estratègies polítiques en les negociacions. “En un moment de tanta incertesa global confio que posarem per damunt l’interès del país per trobar l’acord més beneficiós per als ciutadans de Catalunya i especialment els grups que han participat en la seva preparació”, ha manifestat Mas.

L'oposició colla el Govern per la seva "debilitat"

En el torn de rèplica, els diferents grups parlamentaris no s’han mostrat satisfets per les explicacions de la consellera i han apuntat algunes crítiques i dubtes. Tant el PSC com els comuns han posat el dit a la nafra i han criticat la “debilitat” del Govern actual.

El diputat socialista Jordi Riba ha lamentat que Mas defugís referir-se a la situació política de Catalunya com a factor que pot impactar negativament en l’economia: “És imprescindible disposar d’un pressupost, sabem que l’1 de gener no tindrem pressupost en tems i forma, l’emplacem a què amb màxima celeritat a buscar complicitats per reduir les incerteses que provoca aquesta situació”. Per la seva banda, el diputat dels comuns Joan Carles Gallego ha reclamat a Mas una política fiscal agressiva i no quedar-se dient només que no es poden abaixar impostos. Tant PSC com comuns han retret a Mas que es queixi del model de finançament autonòmic sense aportar alternatives i li han demanat compromís per treballar conjuntament en una reforma. Natàlia Mas ha replicat que no hi ha cap voluntat de reformar el model fiscal i que hi ha una política d'"ordeno y mando" en la qual "no hi entrarem".

Junts reclama més concreció sobre la política fiscal

Precisament el capítol fiscal és on ha posat més èmfasi el diputat de JxCat Jordi Munell. Munell ha retret a Mas que en l’escenari de situació que ha descrit no hagi posat com a punt número u el dèficit fiscal “perquè posa en joc polítiques públiques”. Però a banda d’això, Junts ha reclamat a Mas “més concreció sobre l’IRPF” i si hi haurà canvis en el tram autonòmic. Munell també ha reclamat que es defineixin quines mesures es prendran pel que fa a l’impost de patrimoni i successions, que implica “una pèrdua de competitivitat dels territoris”. “Hi haurà més impostos és el que ens pregunta la ciutadania”, ha afegit Munell.

Des de la CUP, la diputada Eulàlia Reguant ha lamentat el “discurs autocomplaent” de la consellera amb la situació econòmica del país i ha exigit posar límits a l’enriquiment. Des del grup parlamentari de Cs, el diputat Nacho Martín, ha lamentat l’exposició de mas: “Els darrers anys amb Jaume Giró s’albirava un canvi esperançador des d’un punt de vista liberal, i vostè [Mas] torna a replegar-se sobre un model clarament abusiu envers els ciutadans de Catalunya”.

Pel que fa al PP, Alejandro Fernández ha lamentat que Mas s’hagi convertit en la consellera “anti-Giró” i que la seva política suposi “una esmena a la totalitat” al que havia fet el seu antecessor. “Estan aprofundint en la inseguretat i la inestabilitat jurídica”, ha dit Fernández, assegurant que es reverteixen anuncis que havia fet Giró en l'àmbit fiscal.

Des d'ERC, el diputat Lluís Salvador, ha aplaudit l'anàlisi de Natàlia Mas i ha apel·lat al diàleg per arribar a un consens sobre els pressupostos.

Canadell retreu a Mas la manca de compromís amb la independència

A la part final de la compareixença de Natàlia Mas, la nova consellera s'ha trobat amb la intervenció del diputat de Junts Joan Canadell que li ha recriminat que la línia de treball exposada no farà possible avançar cap a la independència. De fet, Canadell ha dit a Mas que el Govern ha abandonat el projecte independentista. La consellera li ha replicat que no és així i ha dit: "Ningú s'oblida de la independència, la complexitat d'esdevenir un estat s'ha d'explicar: no és qüestió de voluntat sinó de correlació de forces, per això estem aquí, per acumular força democràtica i treballar per un futur millor pels nostres fills".