Els beneficis de les empreses energètiques que s'han publicat en els últims dies justifiquen plenament que hagin de pagar un nou impost, conjuntament amb la banca. Aquest és el parer del govern espanyol, mentre aquesta proposta ja està en tramitació al Congrés, que avui ha expressat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño des de Brussel·les. "És el moment que tots fem un esforç, i més aquells sectors que es veuen beneficiats per la situació turbulenta dels mercats energètics internacionals i la pujada dels tipus d'interès", ha apuntat en una compareixença davant els mitjans que ha tingut lloc aquest dijous. Alhora, ha aprofitat el moment per valorar valorat molt positivament les dades d'atur del tercer trimestre, apuntant que es tracta de xifres "rècord en quantitat i qualitat", tal com recull l'ACN. 

En aquest sentit, avui també s'ha pronunciat el conseller delegat del Banc Sabadell, ja que l'impost no només afecta a les empreses energètiques sinó també a la banca. César González-Bueno ha demanat que l'impost temporal a la banca que planteja el govern espanyol i que ara Calviño ha acabat de ratificar, sigui solidari i s'apliqui sobre totes les entitats que operen a Espanya, mentre advertia que "pagar molts més impostos del que guanyes després d'impostos no és habitual en cap sector", lamentant també que aquest nou tribut dificultarà el bon funcionament de l'economia. 

Calviño, optimista per les dades d'ocupació

Sobre les dades d'ocupació, Calviño ha volgut valorar les més de 23 milions de persones actives a l'Estat i els més de 20,5 milions d'ocupats, unes xifres que considera "molt importants pel creixement potencial de cara al futur". Alhora, ha reiterat que la taxa de temporalitat continua a la baixa, posant de manifest els efectes de la reforma laboral. "Tot plegat ens dona una posició de partida forta per fer front a una situació internacional que és complexa", ha afegit.

A banda d'aquesta qüestió, la vicepresidenta primera del govern espanyol també ha parlat del tercer pagament dels fons de recuperació, un procediment que està sent revisat per la Comissió Europea. Calviño ha detallat que confia tenir-lo abans de finals d'any i ha explicat que el govern espanyol està treballant "estretament" amb l'executiu comunitari perquè no hi hagi problemes a l'hora de presentar la sol·licitud.  Encara sobre el mateix tema, la vicepresidenta espanyola ha recordat que Espanya és el país de la Unió Europea que va més avançat amb el pla de recuperació malgrat la complexitat de les reformes que ha de dur a terme per rebre els fons.