La morositat dels crèdits concedits pels bancs, caixes i cooperatives a particulars i empreses s'ha estancat en un 10,12% al gener, amb la qual cosa es mantenen els nivells mínims registrats ara fa tres anys i mig, segons les dades provisionals fetes públiques aquest divendres pel Banc d'Espanya. Una dada que "encara està lluny dels nivells més baixos assolits en els mínims previs a la crisi", ha assegurat l'analista de XTB, Jaime Díez.

Aquesta taxa inclou el canvi metodològic en la classificació dels Establiments Financers de Crèdit (EFC), que han deixat de ser considerats dins de la categoria d'entitats de crèdit. La xifra total de crèdits dubtosos ha caigut el gener fins als 133.422 milions d'euros, 905 milions menys que al tancament del 2015. En un any, els dubtosos s'han reduït en 38.302 milions d'euros. Així, la morositat de la banca s'ha reduït en 3,48 punts percentuals respecte al màxim històric de desembre del 2013, quan es va situar en el 13,6%.

Díez entén que el nou "pas de rosca" del president de l'institut emissor, Mario Draghi, "estrenyent més encara" els tipus d'interès "hauria d'incrementar la formalització de crèdits a tipus fix, reduint la volatilitat tant de clients com d'entitats i afavorint noves baixades de morositat tant en el curt com en el mig termini". La caiguda de la morositat s'ha produït malgrat que el crèdit global del sector ha tornat a baixar al gener. En concret, s'ha reduït un lleu 0,64%, fins a situar-se en els 1,318 bilions. En termes interanuals, el crèdit global s'ha reduït un 3,66%. Sense incloure les dades metodològiques, la ràtio de morositat es col·locaria en el 10,32%, ja que el saldo de crèdit cauria fins als 1,291 bilions. 

Malgrat tot, les entitats financeres encara mantenen les provisions pràcticament en el mateix nivell que el mes anterior, en els 79.508 milions d'euros. El desembre de 2015, aquest matalàs es situava en 79.525 milions. I l'únic impediment que podria creuar-se al camí de la caiguda de la mora seria un alentiment econòmic "més sever de l'esperat i una gran volatilitat als mercats financers" similar al que es va viure el mes d'agost, ha explicat Díez.