El tot just (re)nomenat ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha estrenat cartera ministerial amb nous missatges carregats d'esperança i optimisme. Prudència a banda, ha assegurat que Espanya complirà "de sobres" amb l'objectiu de reduir el dèficit públic fins al 4,6% del PIB el 2016 i el 3,1% el 2017. "En funció de les mesures que s'han adoptat", ha afegit. El motiu? Un creixement econòmic que serà "clarament superior" al previst inicialment. O en paraules del mateix Guindos: "Tenim un quadre macroeconòmic amb un creixement aquest any del 2,9% i del 2,3% per a l'any vinent. Les dades posen de manifest que aquest any serà clarament superior el creixement econòmic i que lògicament també l'any que ve ho pot ser".

Però el cert és que l'optimisme com la confiança cal guanyar-se'l. I de moment, més enllà del Banc d'Espanya, que ja va anticipar fa poc més d'un mes que estima que el dèficit tanqui el present any amb un 4,9% del PIB i un 3,6% el 2017, Moody's tampoc no ho veu gens clar. I molt menys folgat. De fet, l'agència nord-americana de qualificació creditícia considera que la formació d'un nou govern a Espanya no allunya la incertesa política i pressupostària del país. Encara més: no creu que Espanya pugui assolir els objectius de dèficit pactats amb Brussel·les.

D'un punt a l'altre, Moody's ha explicat el següent: "La falta d'una majoria i la naturalesa fragmentada de l'actual parlament són esculls importants per a qualsevol esforç d'abordar les debilitats estructurals de les finances públiques espanyoles" i en aquest sentit, "tenim poca confiança que Espanya compleixi els objectius fiscals establerts per la Comissió Europa". I abans que res, Moody's no descarta noves eleccions anticipades per la falta de suports al també tot just (re)nomenat president, Mariano Rajoy.

Un pressupost com a obligació

A l'espera que Guindos comparegui aquest dimarts davant del Parlament Europeu per donar explicacions sobre la desviació del dèficit i reivindicar que "Espanya ha complert amb l'acció efectiva que se li requeria", el ministre d'Economia ha destacat que el Govern té l'obligació de presentar un nou pla pressupostari per al proper any. Com si d'un assaig es tractés. Un objectiu pel qual ha assegurat haver entaulat converses amb els diferents grups parlamentaris.

"La idea és presentar en les properes setmanes aquest pressupost complint el nostre compromís del 3,1% (dèficit del 2017), amb una taxa de creixement segurament superior a la que havíem presentat inicialment i presentant lògicament totes les mesures necessàries", ha explicat just abans de reiterar que "les mesures que ha adoptat el Govern en funcions permetran complir amb el 4,6%. Això ja és una bona notícia perquè entres l'any vinent amb una situació pressupostària millor i fa més fàcil el compliment del 3,1%". A més d'un esforç estructural del 0,5% del PIB, el que equival a 5.500 milions. No obstant això, Guindos no ha volgut fer referència a mesures concretes i s'ha limitat a assenyalar que "hi ha diferents alternatives".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat