La ministra de Transports del govern espanyol, Raquel Sánchez, ha anunciat avui que es retiren les inversions previstes a l'ampliació de l'aeroport del Prat acusant el Govern de trencar el pacte al qual es va arribar el passat 2 d'agost i per manca de confiança mútua

Durant la seva intervenció, Sánchez ha retret que les declaracions públiques del president Pere Aragonès, com de la portaveu de l'Executiu han sorprès molt al govern espanyol. A més, també ha assenyalat que el projecte no té un suport nítid, de fet ni el seu soci de govern, Unidas Podemos, no estava d'acord en el projecte.

 

La no execució de les inversions arriben després que el Govern assegurés aquest cap de setmana que no avalaria una ampliació de l'aeroport que "destrossi" la llacuna de la Ricarda i que ERC hagi decidit acudir a la manifestació convocada per al 19 de setembre contra el projecte d'Aena, segons ha anunciat la portaveu de la formació Marta Vilalta i va deixar entreveure la portaveu del Govern el passat dimarts.

És per això que la ministra ha assenyalat que per a executar aquest projecte "fa falta un gran suport institucional" i ha criticat que el Govern "hagi canviat de criteri" i els ha acusat de "no tenir una posició madura" sobre el projecte.

En la mateixa intervenció, la ministra ha lamentat que "hem perdut aquesta gran oportunitat per a Catalunya", que anteriorment també s'ha referit al projecte fallit d'ampliació de l'aeroport del Prat com "un pas decisiu per a saldar el deute històric en infraestructures a Catalunya" i com un "referent de la sostenibilitat mediambiental". Com a contrapartida, la ministra ha clos la seva intervenció assegurant que el govern espanyol mantindrà els plans per ampliar i interconnectar amb AVE els aeroports de Girona i de Reus.

A part de criticar les posicions del Govern, la ministra també ha aprofitat per assegurar que el govern espanyol "vol que Catalunya torni a ser un motor econòmic d'Espanya, i convertir l'Aeroport del Prat en un hub intercontinental", però ha insistit que no s'imposarà des de Madrid una ampliació de l'aeroport sense el consens necessari. 

És per això que Sánchez ha considerat que el Govern, i en conseqüència Catalunya, ha perdut una gran oportunitat,  reafirmant la seva voluntat de diàleg amb l'Executiu català, de cara a l'ampliació de l'aeroport, i ha sol·licitat a Aena que faci públic tots els documents realitzats en les taules tècniques.

Unidas Podemos celebra la decisió

Qui també s'ha pronunciat sobre la suspensió de les inversions per ampliar l'aeroport ha estat, precisament, el soci de govern del PSOE a l'Estat, Unidas Podemos, que després de saber la notícia l'ha celebrada i ha recordat que ells s'hi van oposar des del principi.

Sobre això, la vicepresidenta segona de l'Executiu, Yolanda Díaz, mantindrà la seva visita d'aquest dijous a l'estany de la Ricarda al costat de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, i fons de la formació morada asseguren que Díaz era conscient de la decisió d'anul·lar les inversions abans de la intervenció pública de Sánchez.