El govern espanyol ha avançat en roda de premsa ajudes per autònoms i empreses. La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Económics, Nadia Calviño, ha avançat les dues línies de millora: ampliació del termini màxim de crèdits en vuit anys i carència de 24 mesos i ampliació del termini per a la concessió d'avals fins el 30 de juny del 2021.

Com es tradueix?

L'Estat ho ha fet efectiu a través de l'aprovació del Consell de Ministres i amb un reial decret específic. L'ampliació del termini dona la possibilitat de subscripció dels crèdits amb garantia de l'ICO i estenent a més el període de carència, de manera que les empreses, pimes i autònoms disposaran  de fins a tres anys més per tornar aquests préstecs. 

En aquests moments, els crèdits ICO els concedeix l'entitat financera i els avala el govern espanyol. A partir d'ara, per mantenir la liquiditat en els pitjors moments de la pandèmia la carència s'allarga als dotze mesos. Però s'ha de tenir en compte l'ampliació i el termini del retorn d'aquest préstec. Calviño ha explicat que és la mateixa Comissió Europea qui ha autoritzat que s'estengui el termini de subscripció d'aquests crèdits avalats fins a finals de juny: "Nosaltres anem a adequar-nos a aquest nou marc comunitari ampliant fins el 30 de juny la possibilitat de subscripció d'aquests crèdits".

L'import avalat pel Govern amb els crèdits ICO fins el passat 11 de novembre arribava als 81.787.000 d'euros i en total s'han mobilitzat uns 107.600 milions amb la signatura de 876.000 operacions, el 98% d'aquestes amb pimes i autònoms.

També rebaixes a les mascaretes

A més, el Reial decret llei inclou un altre conjunt de mesures relacionades amb el règim concursal, l'àmbit energètic i la baixada del 21% a el 4% de l'IVA de les mascaretes de venda a el públic , segons ha avançat la vicepresidenta tercera d'Afers Econòmics i Transformació digital, Nadia Calviño. Una altra novetat afecta el sector de l'oci. El Govern està treballant en coordinació amb les comunitats autònomes en un pla de suport als sectors de l'hostaleria i el comerç per tal de salvar la campanya nadalenca.