L'activitat dels supermercats Mercadona a Catalunya va aportar el 2017 un total de 2.494 milions d'euros en termes de renda, la qual cosa equival a un 1,1% del PIB català, i en va generar 64.255 d'ocupats, la qual cosa suposa un 1,8% de l'ocupació en la comunitat. Així s'extreu d'un informe conjunt elaborat pel catedràtic de la Universitat de València i director adjunt d'Investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, Joaquín Maudos, i el professor d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Walter Garcia-Fontes.

El document inclou l'impacte directe, el relacionat amb la seva pròpia activitat de venda als seus supermercats; l'indirecte, com conseqüència de les compres que fa als seus proveïdors, i l'induït, ja que la renda que la companyia i els seus proveïdors generen al llarg de tota la cadena de valor es consumi en gran part, motivant un increment de la producció per satisfer l'augment de la demanda, la qual cosa es tradueix en més renda i ocupació.

Només de forma directa, en 2017 Mercadona va aportar 643 milions al PIB de Catalunya, la qual cosa es tradueix en un 0,3%, i 12.895 llocs de treball, la qual cosa suposa un 0,4% de l'ocupació total en la comunitat.

643 milions d'impacte directe

Segons l'informe, del total de 2.494 milions d'euros, el 25,8%, uns 643 milions, és un impacte directe que es correspon principalment amb els sous de la plantilla de Mercadona, els lloguers que genera i el seu benefici, mentre que la resta són impactes indirectes (53,5%, 1.334 milions) i induïts (20,7%, 517 milions).

Quant a l'ocupació, del total de 64.255 d'ocupats, l'impacte directe, és a dir, el corresponent als treballadors que integren la plantilla de Mercadona a Catalunya, supera el 20%, amb 12.895 empleats, mentre que la resta és indirecta (63%) i induït (més del 17%).

Per sectors, el més beneficiat per l'activitat de Mercadona són els serveis, en concentrar el 76,6% de la renda generada -principalment el comerç amb un 42% del total-, i els serveis també generen el 72,6% de l'ocupació (42,3% al comerç), encara que també destaca el 18,2% generat per la cadena al sector agroalimentari, amb 11.722 llocs de treball, el que inclou el sector primari i la indústria agroalimentària.

L'informe també subratlla l'"efecte tractor" de Mercadona sobre l'economia catalana, ja que per cada euro de renda generat per la companyia als seus establiments de Catalunya es generen quatre euros addicionals en l'economia catalana, i per cada ocupació generada a Mercadona se'n creen prop de cinc.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat