Maldita Barra, el projecte liderat per la jove emprenedora Ana de Espona, ha celebrat el seu primer aniversari amb un acte que va combinar art, moda, creativitat i gastronomia. Lluny de ser una celebració convencional, l'esdeveniment va servir per reafirmar la identitat de l'espai com a plataforma per al talent femení emergent i com a referent cultural de la generació Z.
L'acte va reunir desenes d'assistents com el vicepresident de Lideremos, Xavi Garcia Tort; la CEO de Ze Garcia, Queralt de Aurora; la Head of Social Media Mango, Estela Alcaide; el president de Youth Economic Circle (YEC), Ignacio Molins; la PR & Communications de Pateck Philippe, Elena Borrell; la vicepresidenta de DDHH del Col·legi d'advocats de Barcelona, Emma Hakobyan; la directora creativa de PdPaola, Claudia Palatchi. Entre els assistents també destacaven figures musicals com el cantant, Carlos Sadness; el cantant, Cesc Sansalvadó; el cantant, Francisco Boyra; el creador de Ciao Marina, Javier Mitjans. I altres rostres com l'artista Gonzalo Guzmán, Angel de León, la influencer Maria Chloé o el periodista i reporter de la kings league, Victor Navarrosa.
La vetllada va començar les 19:00 hores amb una benvinguda marcada per un còctel de recepció, una cuidada selecció d'aperitius i música en directe. A partir de les 20:00 hores, es va servir un passi gastronòmic compost per alguns dels plats més emblemàtics de la casa, que fusiona sabors mediterranis amb picades d'ullet internacionals i tècniques contemporànies. La proposta gastronòmica, ideada juntament amb els xefs Jordi Limón i Martín Badó de MAM de Bó, s'inspira en la cuina vegetal d'Ottolenghi i els sabors de l'Orient Mitjà per oferir plats amb molta personalitat, textura i sabor, a través de productes frescos, de temporada i d'origen conegut.
Les protagonistes de la imatge són:
-
Ana de Espona, fundadora de Maldita Barra, amfitriona del projecte i símbol d'una nova hospitalitat creativa que uneix sensibilitat estètica, narrativa cultural i una aposta pel que és diferent.
-
Eugenia Soler, model i creadora de contingut amb una estètica refinada i una autenticitat que traspassa pantalles.
-
Alba Rocafort, emprenedora tecnològica i pont entre la innovació digital i el pensament creatiu.
-
Julieta Rueff, fundadora de FlamAid, un dispositiu de seguretat personal dissenyat per combatre l'assetjament en l'espai públic, projecte que l'ha inclòs en la llista Forbes 30 Under 30.
- Laura de Espona, emprenedora i inspiració vital per a Ana, amb una agència de viatges d'autor pròpia i una mirada inquieta cap al món.
Totes elles van posar a la barra del local vestides per la firma barcelonina GN0, en una col·laboració que va unir art, moda i gastronomia per catalitzar una nova generació de lideratges femenins, creatius i transformadors.
Seguidament, es va desenvolupar el moment central de la nit. L'artista Sandra Modrego va completar en directe una obra iniciada a partir d'una sessió fotogràfica realitzada el mes de maig passat. La peça, concebuda com un retrat col·lectiu, representa cinc joves emprenedores que han estat clau en la narrativa de l'espai.
L'obra, que quedarà exposada de forma permanent al local, sintetitza l'enfocament artístic de Modrego i de Maldita Barra, basat en la vulnerabilitat com a força creativa, el cos com a territori simbòlic i la transformació emocional com a motor artístic. La presència d'aquestes cinc dones, procedents d'àmbits diversos com la restauració, la tecnologia, la moda i l'emprenedoria social, es converteix així en un testimoni visual de l'esperit del projecte i el reflex d'una nova generació de dones líders que marquen la pauta del canvi.
A partir de les 21:30 hores, la jornada va prendre un to més lúdic, amb un maridatge especial a càrrec de Sentits Barcelona i Loxarel. Per finalitzar, amb un nou DJ set, cocteleria en directe i una degustació dolça.
Una proposta jove, femenina i cultural
Aquest esdeveniment no és només una celebració interna, sinó una proposta cultural oberta, que convida a reflexionar sobre el paper dels espais gastronòmics com a agents de canvi i com a vehicles per donar veu a nous imaginaris col·lectius. Amb aquesta acció, Maldita Barra es consolida com un pol d'atracció per al talent jove i femení, un altaveu per a noves formes d'expressió i un projecte amb una ànima decididament barcelonina: oberta, inquieta i viva.
L'art com a empremta i testimoni
Maldita Barra no és només un espai gastronòmic. Des de la seva obertura el juliol de 2024, ha anat construint una narrativa pròpia a través de la gastronomia, l'art i l'experiència. Un espai per a la llibertat creativa, l'autenticitat i la col·laboració. Com diu Ana: "Aquí no es ve només a menjar, aquí passen coses". Ubicat al carrer Rosselló 242, ha construït aquest primer any una identitat pròpia basada en la versatilitat gastronòmica, el suport a l'art emergent femení i una clara vocació cultural. La celebració de l'aniversari no només va reforçar aquesta direcció, sinó que projecta l'espai com un punt de trobada estable per a iniciatives multidisciplinàries a la ciutat.
A més, l'espai posterior del local concebut com una tela en blanc s'anirà consolidant com Maldita Gallery, una nova línia cultural del projecte que acollirà accions artístiques, trobades creatives i experiències immersives.
Una història amb arrels
El lloc que avui acull Maldita Barra va ser adquirit per la família d'Espona als anys 90, però conserva l'empremta d'una propietària il·lustre: Pepita Teixidor (1875–1914), pionera de l'aquarel·la modernista i primera dona representada en l'estatuària pública de Barcelona amb el bust del Parc de la Ciutadella (1917). En un context dominat per figures masculines, Teixidor va obrir camí perquè la creativitat femenina ocupés un lloc visible a la ciutat.
Considerada per la crítica del seu temps a l'altura de Ramón Casas o Santiago Rusiñol, Teixidor va guanyar medalles d'or en diverses edicions de l'Exposició Nacional de Belles Arts i en l'Exposició Universal de Brussel·les, exposant repetidament a la Sala Parés. Desafiant el "sostre de formigó" de l'època, va liderar iniciatives col·lectives amb altres artistes, va rebre distincions de societats internacionals i va ser impulsada per la revista Feminal, un dels primers altaveus feministes de la Barcelona del primer terç del segle X.
Per a Ana de Espona, reivindicar aquesta memòria és un acte de coherència: "Sempre he volgut emprendre i aportar el meu gra de sorra a aquest lloc ple de vida i en constant moviment i sobretot en una ciutat com Barcelona", explica. Avui, la filosofia d'obrir portes al talent femení emergent prolonga la trajectòria de Teixidor: un llegat que recorda que la creativitat necessita espais lliures, imperfectes però plens d'ànima. "Aquí no tot és perfecte, però tot té ànima", conclou Ana, traçant un pont entre el passat modernista i la vitalitat contemporània de Maldita Barra.
Emprenedoria gastronòmica en clau femenina: Ana de Espona
Barcelona es consolida com un dels principals nuclis d'emprenedoria femenina a Espanya. Segons l'informe GEM Espanya 2022-2024, la taxa d'activitat emprenedora femenina a nivell nacional se situa en el 5,6%, sent Catalunya una de les comunitats que supera aquesta mitjana. En aquest context, Barcelona destaca especialment pel creixement de projectes liderats per dones joves en l'àmbit gastronòmic. Un clar exemple és Ana de Espona, una emprenedora barcelonina de tan sols 24 anys que ha apostat per obrir el seu propi cafè-restaurant, Maldita Barra. Amb aquesta iniciativa, Ana s'afegeix a un sector clau per a l'economia local, que representa més del 10% del teixit empresarial de la ciutat.
Des que Ana es va graduar a la universitat, va tenir clar que volia emprendre. La idea de Maldita Barra neix de la seva passió per la seva ciutat, Barcelona. "Sempre he estimat emprendre i aportar el meu gra de sorra a aquest lloc ple de vida i en constant moviment", explica la propietària.
Sense experiència prèvia en l'àmbit però amb una visió clara, va convertir aquesta primera il·lusió en un projecte amb un propòsit i valor clar, creant una plataforma on el menjar és el vehicle i no la finalitat. El seu recorregut com a emprenedora ha estat marcat per la resiliència, l'aprenentatge constant i la determinació, superant els prejudicis vinculats a la seva joventut amb actitud, treball i esforç.
Un concepte amb una narrativa pròpia
Després d'un intercanvi de cinc mesos a la capital xinesa, Hong Kong, es va convertir en la gran inspiració d'Ana de Espona, on va descobrir una ciutat que no es defineix per un sol concepte, sinó per la suma de molts. "Em va fascinar veure bars i restaurants que combinaven diferents propostes en espais petits i aparentment difícils, aconseguien treure el màxim partit de manera increïblement creativa" recorda. D'aquesta experiència vital, va néixer el concepte de Maldita Barra com un restaurant que és més que un negoci purament hoteler, és un espai amb narrativa pròpia. El seu objectiu principal era que tot tingués una història darrere, que no fos simplement bonic, sinó autèntic i amb personalitat pròpia.
Maldita Barra trenca amb la idea tradicional de restaurant encasellat i estàtic per crear un espai per a la llibertat creativa, per a l'art i per a l'inesperat. Treure la barra va ser un gest físic, però també simbòlic, treure tot el que destorba i que ja no representa, i deixar lloc per a una cosa viva, en constant evolució. Tot el que és a Maldita Barra té una raó de ser: els plats, els discos, els quadres, les col·laboracions, "aquí no tot és perfecte, però tot té ànima", reflexiona Ana. A més, l'art també juga un paper clau, ja que el seu propòsit és promoure i potenciar artistes emergents.
Del món a Barcelona
El restaurant neix inspirat en una cuidada selecció de conceptes gastronòmics i espais culinaris de tot el món des de cafeteries vegetarianes a Copenhaguen fins a loncherías a Oaxaca, passant per cantines israelianes a París, cuines mediterrànies a Amsterdam o estudis creatius a Califòrnia.
Cada un d'aquests llocs comparteix una filosofia comuna: ésser agosarats, frescos, joves i saludables, amb una identitat clara i una proposta que va més enllà del menjar. El projecte busca recollir aquesta diversitat d'influències i fusionar-les en un esperit mediterrani contemporani, traslladant-ho tot a Barcelona, per oferir una experiència gastronòmica vibrant, honesta i viva, com la pròpia ciutat.
Futur i projecció de Maldita Barra
Per al futur, la fundadora vol consolidar Maldita Gallery com la seva línia cultural i ampliar les col·laboracions artístiques per continuar sorprenent i connectant amb la comunitat. Aquest primer any ha estat un camí de creació de comunitat, consolidació de marca i generació d'impacte cultural.
"Que Maldita Barra s'hagi convertit en un referent cultural a Barcelona en tan sols un any és un orgull enorme, però també una gran responsabilitat", explica la fundadora Ana de Espona. L'èxit del restaurant respon a una necessitat real de la ciutat i l'objectiu és continuar sent un catalitzador
artístic femení per a la generació Z.
Sobre Maldita Barra
Maldita Barra és un restaurant creatiu ubicat al cor de l'Eixample barceloní que fusiona gastronomia, art, moda i comunitat en un espai amb ànima i narrativa pròpia. Fundat per Ana de Espona, una emprenedora barcelonina de 24 anys, el projecte reinterpreta el bar tradicional amb una mirada contemporània i disruptiva, convertint-se en un punt de trobada cultural, social i intergeneracional. Amb una proposta culinària versàtil de 28 plats inspirats en la cuina de l'Orient Mitjà i desenvolupada al costat de xefs com Jordi Limón (MAM del Bó), Maldita Barra aposta per ingredients frescos, presentacions amb intenció i una experiència sensorial que va més enllà del paladar.
El local, dissenyat al costat d'El Gallinero Studio, combina estètica, funcionalitat i creativitat, oferint des d'esmorzars i menjars fins a sopars privats i esdeveniments culturals. Més que un restaurant, Maldita Barra és una plataforma per al talent emergent i un espai en constant evolució. La seva pròxima iniciativa, Maldita Gallery, ampliarà aquesta visió en convertir-se en un espai íntim per a trobades creatives i propostes multidisciplinàries.