El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, ha anunciat aquest dimarts que el govern espanyol revisarà a l'alça la previsió de creixement econòmic per a 2016, ara establerta en el 2,7%, en el nou quadre econòmic que presentarà aquest mes i que servirà de base als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2017. Més concretament, Guindos ha subratllat a Onda Cero que les dades del primer semestre indiquen que l'economia espanyola està avançant "clarament" per sobre del 3% i la previsió que va fer l'Executiu de créixer un 2,7% és "excessivament prudent".

"Quan tinguem el nou quadre macroeconòmic al juliol revisarem el creixement econòmic per a aquest any", ha explicat el ministre, que ha afegit que "malgrat el complex context internacional" i del Brèxit, Espanya podria créixer aquest any més que el 2015 si s'aconsegueix formar un govern estable.

No hi haurà sanció

Davant de l'amenaça de multa de 2.000 milions per part de Brussel·les per l'incompliment dels objectius de dèficit, Guindos ha volgut mostrar-se "convençut" que les autoritats europees finalment no imposaran cap sanció a Espanya, ja que després dels èxits de l'economia espanyola suposaria una "minva de credibilitat" per a la zona euro. En aquest sentit, Guindos ha explicat que, encara que el procés és automàtic, la imposició de sancions no ho és, i confirma que el govern espanyol presentarà al·legacions dins del termini establert per defensar el gir econòmic "més gran dins de l'eurozona".

Així mateix, el responsable econòmic ha afirmat que els comptes d'Espanya, impulsats pel fort creixement de l'economia, s'han vist perjudicats per la inflació negativa, que ha provocat una reducció dels ingressos públics. D'aquesta manera, ha reiterat la seva confiança que es "cancel·li la multa o que sigui zero", a la qual cosa ha afegit que Espanya compta "amb més aliats" entre els seus socis europeus, ja que existeix la percepció generalitzada que multar Espanya "seria un disbarat".

El Brèxit com a oportunitat

El Brèxit és una realitat que Guindos no vol desaprofitar, ja que els seus plans passen per portar a Espanya organismes europeus amb seu ara al Regne Unit després de la decisió dels seus ciutadans d'abandonar la Unió Europea. Entre aquests organismes i com a exemple, Guindos ha citat l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) i l'Agència Europea del Medicament. De fet, "altres països ja s'estan movent" per aconseguir atreure aquestes entitats i Espanya no vol ser menys, per la qual cosa "també es mourà". De fet, Guindos viatjarà demà a la nit a Londres per anar aplanant el terreny.

"És lògic que vulguem moure això. Crec que poden venir a Espanya perquè és un país molt atractiu", ha dit el ministre en funcions després de recordar que amb el Brèxit, hi haurà bancs estrangers operant des de Londres que perdran el passaport europeu i que estarien molt bé a Espanya. "Hem d'aprofitar la situació", ha assegurat Guindos.

No hi ha pensions sense creixement

D'altra banda, ha assegurat que "no existeix un Fons de Reserva prou gran que pugui garantir les pensions si no hi ha creixement econòmic i creació d'ocupació". I tenint a més en compte que revisarà el creixement a l'alça, ha subratllat que les pensions estan garantides, no només per les cotitzacions a la Seguretat Social, sinó també per la resta d'ingressos tributaris.

Tanmateix, no ha pogut evitar reconèixer que el preocupa el dèficit de la Seguretat Social en la mesura que les cotitzacions no arriben per pagar les pensions, però ha insistit que les pensions estan garantides i s'ha mostrat obert a explorar noves formes de finançament, per exemple per a les pensions no contributives. "És una possibilitat. D'això se'n diu separació de fonts i s'ha d'analitzar en el Pacte de Toledo. Allà hi ha un consens. Tots els partits polítics el defensen i és bastant raonable", ha apuntat Guindos.

En efecte i segons el ministre en funcions, la Seguretat Social i la reforma del finançament autonòmic podrien ser temes que fessin de ponts entre el PP i el PSOE per formar Govern. Uns vincles que no s'estrenyerien per la reforma laboral, que el ministre s'oposava a derogar i que considera "vital" per a la creació d'ocupació. "És la que està permetent que tinguem un creixement de l'afiliació a la Seguretat Social de l'entorn del 2,9%", ha conclòs Guindos en recordar a més que Brussel·les valora de forma molt positiva aquesta reforma.