A partir d'ara, tot treballador que faci cinc anys que ocupa una plaça de l'administració pública com a interí de forma ininterrompuda podrà obtenir-ne una de fixa sense haver d'opositar, com s'havia de fer fins ara. Això sí: haurà de superar un concurs de mèrits per consolidar la seva posició.

Així ho estableix l'acord estatal del govern espanyol amb ERC i PNB, que preveu incloure dues disposicions addicionals a la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic que obliguen les administracions a convocar pel sistema de concurs les places ocupades per personal temporal almenys des de l'1 de gener del 2016.

Entre tres i cinc anys 

Mentre que els interins que ocupin una plaça "de caràcter estructural" puguin obtenir sense opositar la plaça fixa, els que fa entre tres i cinc anys que ocupen la plaça sí que hauran de fer-ho, però "els exercicis de la fase d'oposició poden no ser eliminatoris", segons han indicat fonts del PSOE a l'ACN.

No prèviament convocades 

Un altre extrem del pacte estableix que les places que poden sortir a concurs no estan condicionades a no haver estat prèviament convocades. A més, els processos s'estenen també a les societats mercantils públiques, entitats públiques empresarials, fundacions del sector públic i consorcis del sector públic.

A banda, es modifica la disposició transitòria que aborda els processos del 2017 i el 2018. Se segueix parlant que han d'estar resolts abans d'acabar el 2024, però s'elimina la referència explícita al fet que "se seguiran executant d’acord amb les previsions de les respectives convocatòries".

Concursos extraordinaris 

Una altra novetat és que es podran convocar concursos d'oposició extraordinaris en cas que el personal no porti més de cinc anys ocupant la plaça fixa i es podrà fer que les fases del procés no siguin eliminatòries entre si.

Aquests nous concursos premiaran l'experiència. Això significa que tindran més pes aquelles persones que porten més temps a la institució per sobre les noves. 

Reivindicacions del sector

El sindicalisme alternatiu, organitzat a la Taula Sindical de Catalunya, va convocar el sector públic a fer vaga el passat dijous 28 d'octubre per exigir l'estabilització del personal interí i temporal de les administracions i per protestar contra el decret llei per reduir la temporalitat que havia tirat endavant el govern espanyol i que s'està tramitant al Congrés dels Diputats.

IAC, CGT, CNT, CO, SO i CoBas van organitzar mobilitzacions per tot al territori contra el que consideren un "ERO encobert". La manifestació de Barcelona serà a les dotze del migdia i començarà a la plaça Urquinaona. Les organitzacions han fet una crida a participar-hi als 360.000 treballadors del sector públic, 107.000 dels quals són interins o personal laboral temporal.

Imatge principal: Interins protestant per la regularització dels treballadors temporals / ACN