El govern espanyol fracassa amb la taxa Tobin, impost que s'aplica damunt les transaccions financeres. Durant els cinc primers mesos de 2021, Espanya ha ingressat 150 milions d'euros de la seva primera liquidació. Això suposa un 17,6% dels 850 milions d'euros previstos per la Moncloa pel conjunt de l'any. És a dir, menys d'una quarta part de l'estimació inicial. 

Durant el mes de juny es van ingressar les declaracions del nou impost, corresponents al període gener-maig, fet que va suposar una recaptació fins a 150 milions d'euros, segons ha avançat Economía Digital i tal com es desprèn de l'informe de recaptació publicat per l'Agència Tributària. 

Què és la taxa Tobin?

L’Impost a les Transaccions Financeres (ITF) o la taxa Tobin s’aplica a la compravenda d’accions o derivats financers per evitar moviments especulatius. D’aquesta manera, el tribut grava un 0,2% les operacions de compra d’accions espanyoles executades per operadors del sector financer.

A qui afecta la taxa Tobin?

La mesura va dirigida a bancsgestores i intermediaris financers que executin activitats financeres. En aquest sentit, se sotmeten a aquesta tributació les operacions d’adquisició d’accions d’empreses emeses a Espanya amb una capitalització borsària superior als 1.000 milions d’euros. La intenció del govern espanyol és destinar aquesta recaptació al finançament de les pensions i el sistema de protecció de la Seguretat Social.

Acord PSOE-Unidas Podemos 

El govern espanyol els va aprovar el 18 de febrer de 2020, un mes abans que esclatés la pandèmia de la covid, tot i que no va entrar en vigor fins al gener d'aquest any. L’acord de govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos contemplava els dos impostos. Els dos projectes de llei va van ser aprovats ja fa més de dos anys, però el final precipitat de la primera legislatura de Pedro Sánchez va frenar-ho tot

En el seu moment, la ministra d'Hisenda va assegurar que “Espanya no pot permetre’s tenir un sistema tributari ancorat en el passat”, afegint que “no podem pretendre tenir un Estat del benestar modern si tenim un model tributari caduc”, ha insistit.

Taxa Google 

A banda de la taxa Tobin també es va aprovar la taxa Google, amb la qual s'esperen recaptar uns 960 milions d’euros. Conegut formalment com a Impost sobre Determinats Serveis Digitals, grava les empreses amb uns ingressos anuals d’almenys 750 milions d’euros i que ingressin a partir dels tres milions a l’Estat espanyol. La seva liquidació és trimestral i té un tipus impositiu del 3% sobre els serveis de publicitat en línia, els serveis d’intermediació en línia i la venda de dades i metadades.

El govern espanyol considera que hi ha grans empreses internacionals que escapen el marc fiscal i entren en una situació de competència deslleial amb petites empreses. 

A la imatge principal, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero / Efe