Fa unes setmanes el govern espanyol va enviar a Brussel·les el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, del qual dependrà l'agenda d'inversions i reformes estructurals provinents dels fons europeus i que està cridat a ser la clau de la recuperació econòmica a Espanya. Un dels principals mecanismes per impulsar el creixement del teixit empresarial i de la resta d'àmbits de la societat espanyola és el de la 'transformació digital'.

Des de l'executiu, empreses i patronals es fan contínues crides per avançar en el procés de digitalització. Referent a això, el pla fa referència a la transformació digital en diversos punts, però el més important és el component 15, dedicat a 'Connectivitat Digital, impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G', que comptarà amb una inversió inicial de 3.999 milions d'euros.

L'objectiu és "garantir la connectivitat a tot el territori nacional, liderar el desplegament de les xarxes i serveis basats en tecnologies 5G a Europa,", i posicionar Espanya com a referent internacional en aquest àmbit.

Connectivitat digital

Dins del component s'estableixen dues reformes principals (C 15.R1 i C 15.R2). La primera tracta sobre la 'Reforma del marc normatiu de telecomunicacions', que inclou la "tramitació i aprovació d'una nova Llei General de Telecomunicacions i el desenvolupament de diferents instruments reguladors".

Una de les claus reguladores arribarà amb l'avantprojecte de Llei de Ciberseguretat 5G, que està previst que entri en vigor aquest any i que té com a principal objectiu traslladar al marc legal espanyol les mesures estratègiques per facilitar el desplegament 5G i reduir els riscos en la seguretat.

Per a això, des d'Europa s'ha elaborat l'anomenat Toolbox, una sèrie de recomanacions perquè els països membres elaborin la seva pròpia legislació, entre les quals es pot destacar la utilització de certificacions independents i de criteris tècnics, i no polítics, per determinar l'entrada dels actors en el desplegament.

En aquest mateix sentit, Víctor Calvo-Sotelo, director de la patronal tecnològica DigitalES, va advertir en una entrevista Servimedia de la "necessitat d'harmonització de la normativa europea" i de la creació d'un marc "basat en processos transparents, ben definits i no discriminatoris, que promoguin la innovació."

La segona reforma del component 15 es recull sota el títol 'Full de ruta 5G', en la que es destaca la "gestió i assignació de l'espectre i la reducció de càrregues al desplegament". Aquest era un punt fonamental també per a DigitalES que va reclamar "una reducció del preu de sortida" en la subhasta de 700MHz (clau per al desplegament 5G) i en les taxes aplicades durant la llicència "les empreses de telecomunicacions a Espanya assumeixen la fiscalitat més alta de tot Europa".

Les reclamacions de la patronal tecnològica i de la resta d'operadors per afavorir les inversions i no retardar més el desplegament del 5G han semblat calar, almenys en part, en el Govern, que ha reduït el preu de sortida en la subhasta, prevista per al juliol, un 15% fins als 995 milions d'euros. Prèviament, ja havien anunciat que les concessions es podrien ampliar uns altres 20 anys, fins als 40, per facilitar l'amortització de les inversions.

Sobre aquests dos eixos el Govern haurà de construir la 'carretera' del 5G i la connectivitat a Espanya, amb ells s'hauran de fomentar i realitzar una sèrie d'inversions, que es recullen també en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i que inclouen "afavorir la vertebració territorial mitjançant el desplegament de xarxes" - on Espanya compta amb una bona xarxa de fibra però lluny dels països capdavanters -, "la renovació i sostenibilitat d'infraestructures, afavorir les inversions en I+D i 6G o enfortir les capacitats de ciberseguretat de ciutadans i empreses".