Un cop més s'ha assolit un nou rècord fatídic en el preu mitjà de la llum. Aquest dimecres l'electricitat tornarà a fulminar les seves marques anteriors i es pagarà a 172,78 euros el Megawatt l'hora (MWh), un 12,6% més que aquest dimarts.

El nou màxim històric superarà al seu predecessor per 20 euros, ja que el preu més car de la llum registrat fins ara es va assolir el dilluns passat amb 154,16 euros/ MWh. Si es compara amb el preu de l'energia que es registrava fa un any la diferència és abismal. El 15 de setembre de 2020 el preu mitjà de la llum era de 48,9 euros/MWh, un 253,3% menys que en l'actualitat. 

Demà també es batrà un altre rècord: l'hora de llum més cara de la història. Aquest dimarts aquest títol l'anava a ostentar la franja horària entre les vuit i les nou del vespre, en la qual es pagarà 171,58 euros el MWh. El pròxim dimecres el preu entre les nou i les deu del vespre arribarà als 180,3 euros/MWh. En canvi la franja més barata de demà serà entre les onze i les dotze de la nit amb 159,42/MWh.

Resposta del govern espanyol 

La pujada sense treva del preu de la llum ha estat un cop dur pel govern espanyol. Després de setmanes aprovant mesures a correcuita i amb poc recorregut, el president d'Espanya, Pedro Sánchez, ha anunciat en un paquet de mesures que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts. Les noves actuacions de l'Executiu de Sánchez inclouen la rebaixa dels impostos i la retallada dels "beneficis extraordinaris" de les empreses energètiques. 

Aquesta vegada, el president ha anunciat una rebaixa més completa i prolongada en el temps. Concretament, es rebaixarà fins a final d'any l'IVA del 21 al 10% i se suspendrà l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica també fins a final d'any (un 7%), s'hi afegirà ara una rebaixa del 5,1% al 0,5% de l'impost especial de l'electricitat.  

L'altra gran mesura a la qual recorrerà el govern espanyol per pal·liar el cop que està suposant la puada constant del preu de la llum és treure els "beneficis extraordinaris" de companyies energètiques. El president ha assenyalat que les empreses elèctriques estan tenint beneficis extraordinaris perquè està augmentant el preu de gas en els mercats internacionals i el que farà el Govern és redirigir aquests beneficis extraordinaris per "topar" el rebut del gas. 

"Hi ha empreses energètiques que estan tenint beneficis extraordinaris. No em sembla acceptable en la mesura que són beneficis que els venen de l'evolució del preu energètic en els mercats internacionals", ha assegurat el president espanyol. Aquesta darrera mesura ha inquietat alguns partits de l’oposició, però satisfà al seu soci de govern. 

 

Imatge principal: Un factura de la llum / Europa Press