La seu social de Ciments Molins es quedarà a Madrid. El jutjat mercantil número 3 de Madrid ha rebutjat la reclamació d'un grup d'accionistes, membres de la família propietària, que van dur als tribunals la decisió adoptada per la companyia el 2017 de traslladar a la capital d'Espanya la seu social. Aquests accionistes consideraven que el trasllat era fictici i que, en realitat, la cimentera seguia administrada des de Sant Vicenç dels Horts. La sentència del tribunal madrileny nega aquesta posició, considera provat un trasllat efectiu del centre de decisió i sosté que celebrar els consells d'administració a Madrid ja és suficient. Ciments Molins va traslladar la seu social a Madrid el 20 d'octubre del 2017, afavorida per les disposicions del govern del PP per obrir les portes a la marxa d’empreses de Catalunya en el mes de la celebració del referèndum d’independència.

Activitat a Madrid

A la sentència, el titular del jutjat mercantil número 3 de Madrid, sosté que "n'hi ha prou celebrant les reunions del consell d'administració i les respectives comissions. En el present cas s'ha traslladat el centre de l'alta direcció i administració de la companyia de manera efectiva". D'aquesta manera avala els arguments de Ciments Molins i desestima la demanda del grup d'accionistes i la patrimonial Molimat Capitoli, que reclamaven la nul·litat de l'acord del consell d'administració que va aprovar el canvi de seu. Ciments Molins va adduir que, des del 20 d'octubre del 2017 i fins a la celebració del judici, el desembre passat, ha celebrat quatre juntes d'accionistes, 49 consells d'administració i 70 reunions de comissions a Madrid. També hi té quatre treballadors, entre els quals el director financer del grup.

El jutge recorda que el canvi efectiu de seu s'entén, segons la jurisprudència, "si afecta aquells òrgans que adoptin les decisions relatives a l'alta direcció de l'empresa de manera habitual i reconeixible per tercers". En vista d'això, el titular del jutjat mercantil número 3 de Madrid ha donat per bons els arguments de Ciments Molins i ha constatat que "aquests òrgans han exercit les seves funcions des del domicili social de Madrid". La sentència pot ser recorreguda amb recurs d'apel·lació a l'Audiència de Madrid.

La resposta a l'1-O

El 6 d'octubre del 2017, cinc dies després de la celebració del referèndum de l'1-O, el govern de Mariano Rajoy va aprovar un decret llei pel qual el govern espanyol agilitzava el canvi de seus socials de les empreses en territori nacional, l'objectiu era facilitar el canvi de seus empresarials davant del procés sobiranista a Catalunya. El dia que es va aprovar la mesura dues grans empreses que cotitzaven en l'Ibex, Gas Natural Fenosa i CaixaBank, van anunciar el canvi de les seves seus socials a Madrid i València, respectivament, i es van sumar així a altres grans empreses que havien pres ja la decisió de traslladar les seves seus socials com ara Banc Sabadell, Oryzon, Arquia, Ballenoil, Banc Mediolanum, Eurona, Service Point, Dogi, Proclinic Expert o Naturhouse.