El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dissabte el reial decret-llei aprovat divendres en Consell de Ministres amb el qual el Govern espanyol pretén agilitar el canvi de seus socials de les empreses en territori nacional. Amb aquesta mesura es facilita el canvi de seus empresarials davant del procés sobiranista a Catalunya.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat que la norma aclareix qui són els òrgans competents per aprovar el canvi de seu social per part de les societats que així ho decideixin i es faciliten els tràmits, de manera que només si hi ha una declaració expressa en contrari per part dels Estatuts de la societat, serà el Consell d'Administració el competent per aprovar-ho.

El text publicat, en el qual no s'esmenta a Catalunya, assenyala l'existència d'una "extraordinària i urgent necessitat" de "garantir la plena vigència del principi de llibertat d'empresa consagrat a l'article 38 de la Constitució" i de "respectar la prohibició d'adoptar mesures que obstaculitzin la llibertat d'establiment dels operadors econòmics prevista a l'article 139 de la Constitució".

Per a això, la norma va dirigida a "evitar que les divergències interpretatives i controvèrsies societàries demorin l'eficàcia del trasllat del domicili dins del territori espanyol", segons s'explica al document.

Aquest divendres dos grans empreses que cotitzen en l'Ibex, Gas Natural Fenosa i CaixaBank, van anunciar el canvi de la seva seus socials a Madrid i València, respectivament, i es van sumar així a altres grans empreses que han pres ja la decisió de moure la seva seu social davant de la situació d'inestabilitat política i jurídica que travessa Catalunya, com és el cas del Banc Sabadell, Oryzon, Arquia, Ballenoil, Banc Mediolanum, Eurona, Service Point, Dogi, Proclinic Expert o Naturhouse.