La inversió estrangera a Catalunya s'ensorra un 33,6% en el primer trimestre d'enguany en comparació amb el de 2021. En total, l'economia catalana ha acollit 654,6 milions d'euros durant el període de gener a març, segons les dades del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Si es compara amb el trimestre anterior, el descens és del 28,88%, després que entre octubre i desembre de l'any passat la inversió estrangera fos de 907,9 milions d'euros. Respecte a l'última dècada, la inversió estrangera en aquest primer trimestre d'aquest any, es troba més baixa que la del 2021 i la del 2019 abans de la covid (739,2 milions d'euros), però al mateix nivell que la del 2020 en plena pandèmia (695,19 milions d'euros).

L'Estat espanyol ha rebut en total una inversió estrangera que s'eleva fins als 6.776,6 milions d'euros. Més de la meitat d'aquesta xifra se l'ha emportada la Comunitat de Madrid, on hi ha la gran majoria de seus socials de les empreses d'Espanya. Concretament, s'hi han destinat 4.709,02 milions d'euros a Madrid, un 69,5% del total. Seguit de la capital espanyola està Catalunya amb un 9,7% de la inversió estrangera completa, El País Valencià amb 234,3 milions d'euros (el 3,5%) i Andalusia amb els 113,07 milions d'euros, que representen només l'1,7% del total. Tot i això, el Departament d'Empresa i Treball han assenyalat que les dades d'exportacions estrangeres cal valorar-les en "períodes més amplis de temps" perquè a curt termini pateixen una alta volatilitat. Així mateix, han comentat que el Ministeri computa les dades territorials en funció d'on es troba la de social i sense tenir en compte on es produeix la inversió productiva.

Tot i el descens en les inversions estrangeres a territori català, Catalunya és considerat líder a Europa en captació d'inversions estrangeres. Així ho va considerar el Financial Times, que argumenta que el país i Barcelona són el territori europeu amb la millor estratègia per captar aquest tipus d'inversions. La publicació fDI Magazine és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional i les multinacionals l'usen per estudiar noves inversions empresarials. El rotatiu britànic va valorar molt positivament l'estratègia de captació d'inversions estrangeres d'Acció, un òrgan vinculat al departament d'Empresa i Treball. Acció, tot i estar en plena pandèmia, va captar fins a 77 projectes estrangers a Catalunya, el que va suposar recollir fins a 480 milions d'euros. Això es va traduir en 2.300 llocs de treball, i per això el fDi Magazine reconeix el bon funcionament d’Acció a l'hora d’atraure nous projectes empresarials al país.

Catalunya lidera el rànquing de la categoria "Large European Regions of the Future" per davant de regions molt importants com North Rhine-Westphalia, a territori alemany, i Flandes, a Bèlgica. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va assegurar que aquest reconeixement evidencia “el compromís del Govern” per atreure inversió estrangera “que generi valor afegit a l’economia catalana”, sobretot en els àmbits industrial, digital i tecnològic. “L’objectiu de la captació d’inversió estrangera sempre és el de crear llocs de treball qualificats i fer créixer el valor qualitatiu del teixit empresarial present al nostre país”, va explicar.