La Generalitat va captar un total de 612 milions d’euros d’inversió estrangera el 2021 mitjançant l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, xifra que suposa un 28% més que l’any anterior i la més alta de la sèrie històrica, que comença el 1985. Així ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest divendres durant la presentació del balanç fet per Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’ACCIÓ responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres de la Generalitat. En total, l’any 2021 s’han captat 82 projectes d’inversió estrangera, un 7% més que l'any 2020, que han suposat la creació de 3.211 llocs de treball i el manteniment de 2.471 llocs addicionals (+116%).

Durant la seva intervenció, Torrent ha destacat que la captació d’inversió estrangera és clau pel futur de Catalunya i "per la transformació del model productiu" del país. En aquesta línia, el conseller ha remarcat que els resultats demostren que “Catalunya és un soci fiable, amb elements de valor afegit diferencials i un Govern que ha fet una aposta estratègica per captar inversions en l'àmbit industrial i tecnològic”. Torrent també ha recalcat que “2 de cada 3 euros de la inversió captada ha estat destinada a projectes industrials” i que “2 de cada 3 llocs de treball creats a partir d’aquestes inversions són de caràcter tecnològic”. El conseller d’Empresa també ha subratllat que aquests resultats s’han assolit “en un context molt complicat pels efectes de la pandèmia, les disrupcions en les cadenes de subministrament i l’escalada en els preus de l’energia”. Un context, però, en què també s’ha obert la porta al “replantejament de la localització de moltes indústries, una realitat de la qual Catalunya ha de ser partícip i que reforça la voluntat d’aquest Govern de reindustrialitzar el país”, ha conclòs.

Una economia més industrial porta més innovació

L’any 2021 la indústria ha liderat el nombre de projectes d’inversió estrangera, una de les principals prioritats del Departament per reindustrialitzar Catalunya, ja que les economies industrials són més innovadores, estan més obertes a l’exterior, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat. De fet, 2 de cada 3 euros (406 milions d’euros, el 66% del total) d’inversió estrangera captada per ACCIÓ el 2021 han anat destinats a la indústria. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha subratllat que “no és casual, és resultat d’una focalització estratègica per captar projectes industrials” i que és “una tendència que es confirma: en els últims cinc anys s’ha multiplicat per quatre el volum d’inversió estrangera destinada a la indústria” gestionada per ACCIÓ.

Dels 82 projectes d’inversió estrangera que s’han materialitzat a Catalunya el 2021 un 37% són tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. Un fet que Castellanos ha valorat de manera molt positiva “ja que suposa ampliar la base de 8.900 empreses estrangeres presents al nostre país”. D’altra banda, el 44% són empreses que ja estaven establertes al país i que han ampliat o han fet noves inversions.

Des d’un punt de vista sectorial, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que “hi ha un equilibri entre nous sectors d’activitat en l’àmbit de les indústries digitals i de sectors de perfil més tradicional”. Així, destaquen, en primer lloc, els projectes d’inversió destinats al sector de les TIC-transformació digital (amb el 20% del total), seguits de l’automoció i moto (20%) i la química (13%). El dinamisme del sector digital i tecnològic també es posa de manifest amb la creació de llocs de treball, ja que és responsable del 67% de la nova ocupació creada en total el 2021 gràcies a la inversió estrangera. D’altra banda, pel que fa als principals països inversors, encapçalen la llista els Estats Units (16%), Alemanya (16%), Regne Unit (12%), França (11%), Japó (9%) i la Xina (6%).