L'enfonsament de l'economia espanyola per la crisi del coronavirus queda evidenciat. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dimarts la caiguda històrica del 5,2% del PIB espanyol en el primer trimestre del 2020 arran de la pandèmia. L'INE ja va avançar aquesta dada el 30 d'abril passat i es tracta d'una taxa 5,6 punts inferior a la de l'últim trimestre de 2019 –que havia registrat una lleugera pujada del 0,4%-.

D'aquesta manera, el PIB espanyol ha experimentat el pitjor retrocés trimestral de la seva història ja que, fins ara, el rècord negatiu datava del primer trimestre de 2009 amb una baixada del -2,6%. Les dades trimestrals mostren una forta caiguda del consum de les famílies del 6,6%, principalment ocasionat pel confinament i l'estat d'alarma; una pujada espectacular de la despesa pública de l'1,8% i una caiguda de la inversió entre gener i març del 5,7%.

Cap a la recessió?

Amb la forta caiguda del PIB del primer trimestre, Espanya s'acosta a la recessió. Recordem que s'entén per recessió tècnica quan una economia pateix dos trimestres consecutius de creixement negatiu, i en el cas d'Espanya es dóna per fet que hi haurà una contracció del PIB del segon trimestre, i de fet serà major a la de el primer, pel fet que el període abril-juny es va veure afectat per la paralització de nombroses activitats econòmiques com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat