Hi ha coses que no poden esperar per a La Moncloa i n'hi ha d'altres que sí. En aquesta última categoria s'hi troba la reforma fiscal pactada entre el PSOE i Unidas Podemos el gener de l'any passat, per a la investidura de Pedro Sánchez. Avui el president del govern espanyol ha tornat a postergar aquest reajustament impositiu, que quedarà exclòs del projecte de pressupostos de l'Estat per al 2022. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, té previst iniciar els treballs per als nous comptes públics al setembre, després de les vacances d'estiu.

En la breu compareixença conjunta amb el secretari general de l'ONU, Pedro Sánchez ha subratllat que el seu full de ruta "és per descomptat la consolidació de la recuperació econòmica". En aquest sentit, ha justificat que "no obrirem als pressupostos del 2022 una revisió del model fiscal que està pendent, però no per l'any que ve, perquè el que volem és precisament recuperar l'economia, sortir d'aquesta, superar aquesta pandèmia, i modernitzar l'economia amb els fons europeus". I ha sentenciat: "Aquesta és la ruta que té el govern d'Espanya".

Més enllà d'aquesta qüestió, el govern espanyol ha celebrat l'acord "important i rellevant" per a la reforma de les pensions assolit amb els agents socials. "És d'una enorme transcendència política i social", s'ha felicitat Sánchez. També ha tret ferro a les paraules del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, sobre la reforma de les pensions dels baby boomersHa assegurat que això encara s'ha de definir, que van ser unes "reflexions en veu alta" i que se l'ha de deixar treballar.

Per altra banda, en la compareixença, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha avalat la via dels indults als presos polítics i el diàleg amb la Generalitat. Mentrestant, Pedro Sánchez ha reiterat la seva negativa a un referèndum d'autodeterminació.

Escrivá rectifica

El ministre de Seguretat social, Jose Luis Escrivá, va fer saltar les alarmes aquest dijous quan, contra tot pronòstic, va anunciar que la generació del 'baby boom' hauria de treballar més temps si volia mantenir les seves pensions tal com estaven previstes; si no, veurien ajustats els seus ingressos un cop es jubilessin. Vint-i-quatre hores més tard, el mateix ministre ha rectificat les seves declaracions al·legant que el mecanisme d'equitat intergeneracional, el que reduiria les pensions d'aquesta generació, encara no s'ha negociat i, de fet, encara no està ni sobre la taula. A més, el ministre ha assegurat que van ser "reflexions en veu alta" i que "no va tenir el seu millor dia".