L'Ibex 35 ha obert la sessió d'aquest dilluns amb una caiguda del 0,16%, la qual cosa ha portat el selectiu a situar-se en els 10.206 punts a les 9.01 hores, en una setmana marcada per l'escalada de tensió política produïda a Catalunya després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Així, el selectiu madrileny s'aferrava a la cota psicològica dels 10.200 punts, després d'activar-se el 155 amb mesures com el cessament del president, Carles Puigdemont, del seu vicepresident, Oriol Junqueras, i de la resta del Govern, a la qual cosa se sumeixi a més la convocatòria d'eleccions en un termini màxim de sis mesos.

Al marge de Catalunya, els inversors estaran pendents aquesta setmana de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) dijous vinent i de la publicació de la dada del Producte Interior Brut (PIB) als Estats Units l'endemà.

Caixabank puja, el Sabadell baixa

En el costat dels guanys se situaven ArcelorMittal (+0,8%), Tècniques Reunides (+0,4%), Acciona (+0,3%) i Caixabank (+0,3%), mentre que en el costat contrari se situaven Melia Hotels International (-0,7%), Bankia (-0,7%), Sabadell (-0,6%), Bankinter (-0,6%), BBVA (-0,4%), Santander (-0,14%) i Abertis, que perdia un 0,13%, després de presentar els seus resultats en plena guerra de OPAs.

Al mercat de deute, la prima de risc oferta als inversors pels bons espanyols a deu anys en relació amb el 'bund' se situava en 122 punts bàsics, amb l'interès en l'1,66%. La resta de borses europees obrien amb guanys del 0,1% per a París i Frankfurt, mentre que Londres despertava pla.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, cotitzava a l'alça, un preu de 57,82 dòlars, mentre que la Texas es col·locava en els 51,94 dòlars. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar se situava en 1,1751 'bitllets verds', després d'haver obert en 1,1771 dòlars.