L'Hotel Arts, com indicaven totes les previsions, ha privatitzat aquest dilluns el Front Marítim barceloní per 76 milions d'euros. La licitació s'ha celebrat a la delegació d'Hisenda de Barcelona, on l'empresa Hotel Vila Olímpica SA —gestora de l'Hotel Arts— ha arrasat emportant-se 23 dels 26 lots. El preu de sortida era de 69 milions, incloent-hi negocis com el Casino, les discoteques Pacha i Catwalk, els restaurants Moncho's o la botiga Tous. També forma part de l'adquisició el restaurant McDonald's que es troba a sobre de la ronda Litoral, la gasolinera Repsol i 532 places d'aparcament.

Els actuals arrendataris d'aquests negocis està previst que impugnin la subhasta, ja que afirmen que la venda ha estat plena d'irregularitats. A més, aquests tenen el dret preferent de compra, encara que difícilment es produirà cap canvi en la titularitat perquè la majoria no tenen liquiditat per a l'operació en la crisi actual. L'hotel de luxe és propietat dels fons d'inversió ABP Investments, Government of Singapore Investment Corporation (GIC) i Host Hotels & Resorts.

Es multipliquen els preus de sortida

Tanmateix, no tots els negocis de la zona s'han inclòs en la subhasta. El consistori va aconseguir deixar aquest estiu fora de la subhasta cinc discoteques i bars, com Opium, Carpe Diem, Aigua, IceBar i Shoko. Menys a Opium, a la resta de sales se'ls prorrogarà el contracte cinc anys. A Opium, el contracte només se li renovarà dos anys. De la mateixa manera, tampoc no s'han inclòs els més de 20 locals sota la Torre Mapfre —com Farggi i Pans and Company—. Els xiringuitos de la platja del Bogatell, cinc en total, passaran a mans municipals.

En la subhasta s'ha arribat a doblar i fins a triplicar el preu de sortida —oferint pagament al comptat— per aconseguir tots els actius. És el cas del restaurant Moncho's Marina (dividit en dos lots que sumaven 5,2 milions i pels quals l'Arts n'ha ofert 8) o la discoteca Pacha, que estava taxada en 6,5 i per la qual n'ha licitat 13, segons apunta El Periódico.

La subhasta d'aquests establiments ha arribat després de tres dècades que l'Ajuntament en fos el concessionari únic. De fet, les associacions veïnals van demanar al govern d'Ada Colau que impugnés la subhasta perquè no contemplava la compensació econòmica al consistori barceloní per les inversions realitzades durant 30 anys a les platges.

 

Imatge principal: Passeig marítim de Barcelona. Foto: Flickr