L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat destina més pressupost municipal a instal·lacions esportives que al conjunt d'educació, habitatge i medi ambient, segons un informe elaborat per l'Observatori de Serveis Urbans (Osur) en el qual s'analitza l'evolució dels comptes municipals entre els anys 2010 i 2018 per a 21 ciutats espanyoles partint de xifres oficials.

Es tracta de la ciutat, de les 21 ciutats espanyoles analitzades, que més gasta en instal·lacions esportives, per sobre de la mitjana nacional (56,62 euros per habitant), i destina més diners a aquest apartat (69,50 euros per habitant) que la suma d'educació (47,63 euros), habitatge (9,27 euros) i medi ambient (1,97 euros).

De fet, en protecció i millora del medi ambient, l'Hospitalet va patir una rebaixa del 74% el 2018, respecte dels 7,82 euros per habitant de 2017, quedant a gran distància de la mitjana nacional (19,57 euros).

Segons l'estudi, les principals despeses pressupostàries del consistori són actualment benestar comunitari --que engloba clavegueram, abastament d'aigua potable, recollida, gestió i tractament de residus, neteja viària, cementiris i serveis funeraris, enllumenat públic i protecció al medi ambient-- (132,11 euros per habitant); seguretat i ordre públic (90,81 euros), instal·lacions esportives (69,50 euros) i educació (47,63 euros).

L'Hospitalet de Llobregat destaca per ser la ciutat que menys gasta en enllumenat públic de les principals d'Espanya, amb 10,35 euros per habitant davant els 71,30 de mitjana nacional, exposa l'anàlisi.

Badalona gasta un 42% menys que la mitjana espanyola

Badalona, per la seva part, ha gastat un 42% menys en serveis públics bàsics que la mitjana|mitja espanyola, amb una despesa total de 273,61 euros per badaloní, davant els 471,87 euros del conjunt d'espanyols.

L'informe Osur conclou que les principals despeses de l'Ajuntament de Badalona són benestar comunitari, amb 130,85 euros per habitant; educació, amb 79,97 i seguretat i ordre públic, amb 62,44. Osur també ha constatat que destina 32,43 euros per habitant en habitatge i urbanisme, quan la mitjana nacional espanyola és de 191,11 euros.

Banderes a mig pal ajuntament BadalonaUna altra dada destacada de l'informe és la pujada substancial de la despesa el 2018 en promoció i foment de l'esport, que ha passat dels 1,22 euros el 2017 als 5,49 euros d'aquest any, a causa d'una subvenció al club de bàsquet Joventut de Badalona.

El director general d'Osur, Ramiro Aurín, ha afirmat que l'última legislatura a Badalona va començar amb mesures per desmuntar l'estructura de seguretat municipal organitzada en l'anterior mandat. "Això s'ha traduït en un increment de la criminalitat i una percepció d'inseguretat més gran per part dels veïns. D'altra banda, la neteja viària, que al baròmetre Osur apareixia com una preocupació dels badalonins, ha augmentat un 21% la seva dotació en els últims dos anys," ha assegurat.

Una de les conclusions de l'observatori és que la irrupció de "els partits del canvi" en els governs municipals ha variat poc la despesa respecte als partits tradicionals.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat