El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha convocat per aquest divendres a la tarda el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), per tractar amb les comunitats autònomes el tancament del dèficit del 2015 i les recomanacions de la Comissió Europea per controlar-lo.

L'última vegada que es va convocar el CPFF va ser el juliol de l'any passat, on es va establir l'objectiu de dèficit pel 2016, d'un 0,3% per les comunitats autònomes. Fins avui no se sabia segur si es tornaria a celebrar, ja que el govern espanyol es troba en funcions des del 20D

Dilluns se celebrarà una reunió de la Comissió Nacional d'Administració Local, segons fonts del Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro.

El responsable d'Hisenda es veurà així amb els consellers d'Economia o d'Hisenda de totes les autonomies després de la polèmica per l'excés de dèficit que van registrar totes elles llevat de tres el 2015, i de l'exigència del Govern espanyol que prenguin determinades mesures per controlar la desviació i complir aquest any els objectius.

La causa de la duresa d'aquest any, segons ha explicat el mateix Montoro, és que la Comissió Europea ha fet una advertència a Espanya per l'excés de dèficit.

5% de dèficit

L'Estat ha tancat el 2015 amb un 5% de dèficit, per sobre del 2,8 pactat amb Brussel·les, amb la qual cosa vol negociar precisament un any més de termini per complir els objectius.

I d'aquesta desviació, Hisenda en culpa fonamentalment les autonomies, que van acabar l'any amb un dèficit de l'1,66 quan havien de fer-ho al 0,7. Tot i això, el Ministeri entén que si compleixen les seves exigències i no gasten més que la previsió, el 2016 podran estar dins de l'estabilitat.

Indignació autonòmica

La reacció de la majoria de les comunitats ha estat molt crítica amb Cristóbal Montoro, al qual acusen de maltractar-les i de no donar-los finançament suficient mentre els imposa un objectiu de dèficit molt superior al que es reserva per a l'Estat.

Diferents presidents autonòmics, inclòs el president de Catalunya, han anunciat que no pensen aprovar noves retallades i han cridat els seus col·legues a una rebel·lió.