El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre d'Economia durant el govern de Mariano Rajoy, Luis de Guindos, ha defensat aquest divendres la reforma laboral impulsada pel seu govern, el del PP, i ha assegurat que va fer guanyar competitivitat a Espanya. En aquest sentit, De Guindos ha recordat que hi ha dues causes que van explicar que a partir del 2013 Espanya creixés per damunt la mitjana durant la seva intervenció en el dinar-debat de la XXVI Trobada d'Economia de S'Agaró.

"En primer lloc, el sanejament de la banca i les antigues caixes d'estalvi; i, en segon lloc, la competitivitat, on va tenir molt a veure la reforma laboral", ha assegurat De Guindos. El vicepresident del BCE ha admès, això sí, que tot "és perfectible" i hi pot haver "aspectes que es poden millorar". "Però la dinàmica ha estat positiva d'ençà que es va aprovar la reforma laboral; teníem un 27% d'atur i ara està al 14%", ha concretat Luis de Guindos. 

La inflació es desaccelerarà

A més, De Guindos, ha augurat aquest divendres que "la inflació es va desaccelerar l'any vinent", però per a aconseguir-lo ha cridat a "evitar cometre errors" que generin efectes de segona ronda, com traslladar l'augment dels preus als salaris. Segons el parer del vicepresident del BCE, la inflació és "transitòria" i es desaccelerarà l'any que ve. "La qüestió és evitar problemes de segona ronda, com l'increment dels salaris, i el desencaixi de les expectatives d'inflació".

Ja fa unes setmanes De Guindos va defensar lligar les pujades salarials a la inflació subjacent i no a l'índex general, molt més elevat, per a evitar que les pujades de preus dels últims mesos es converteixin en permanents. El vicepresident del BCE ha destacat que la resposta d'aquest organisme a aquesta crisi ha estat "totalment diferent" a la de 2008, però ha considerat "normal" que es vagi produint gradualment una retirada dels estímuls i s'adopti dins d'un temps una política monetària i fiscal que "ja no serà d'emergència".

De Guindos ha assegurat que si es desencaixa la inflació del nivell del 2% perquè els salaris pugen al mateix ritme que els preus, llavors "la inflació serà més duradora del projectat", ha advertit. Ha atribuït la inflació actual a factors com la crisi global de subministraments, a l'augment del cost dels nolis o a l'increment de l'energia, entre altres. Amb tot, ha comentat que continua havent-hi "un elevadíssim nivell d'incertesa en relació amb les prediccions macroeconòmiques", i ha afegit: "Intentar avançar el que ocorrerà és especialment difícil".

D'altra banda, De Guindos ha assegurat que l'augment "important" dels preus de l'habitatge està incidint sobre el mercat residencial, i ha afegit que l'evolució d'aquest mercat és un "risc per a l'estabilitat financera" a mitjà termini, com també ho és l'augment important del nivell d'endeutament i unes valoracions dels actius financers "molt elevades".